KRIZA Konzervativna stranka smanjila razliku

Premijer Kanade Džastin Trudo raspustio parlament i raspisao izbore

Fena
12.09.2019 16:32

Džastin Trudo

Foto: Agencije

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) raspisao je opće izbore i raspustio parlament. 

Trudo se sastao s generalnom guvernerkom Žulijeom Pajet (Julie Payyette), vršiocem dužnosti šefa države, koja je i formalna dala odobrenje za pokretanje šestosedmične savezne izborne kampanje.

- Kanađani će izaći na izbore 21. oktobra. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je da tek počinjemo - rekao je Trudo, prenosi The Independent.

Kazao je da Kanađani trebaju odlučiti žele li se vratiti na propalu politiku konzervativne vlade koja vjeruje u rezove i štednju.

Trudo se neki u inostranstvu dive progresivnoj politici, ali mu je reputacija okaljana u domovini.

Ankete javnog mnijenja govore da se opoziciona Konzervativna stranka približava po popularnosti Trudoovim liberalima.

Trudo, koji je stekao ogromnu popularnost i pobijedio na izborima u novembru 2015., obećavao je veću jednakost spolova, prava homoseksualaca i zaštitu okoliša, ali je sada suočen s izbornim tijelom koje je više fokusirano na ekonomiju i finansije.

Vrlo je moguće da neće osvojiti dovoljno mjesta da vlada sam nakon niza pogrešnih koraka, koji su doveli u pitanje njegovo vođstvo, a smanjili su njegovu nekadašnju veliku popularnost.

Ovo bi ostavilo njega i njegovu Liberalnu stranku oslabljenim, a morali bi se osloniti na opozicione članove parlamenta da usvoje zakone.

Komentari

NA VRH