DONACIJE

Evropska unija će dati Kolumbiji 30 miliona eura pomoći za venecuelanske migrante

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini saopćila

Mogerini: Podrška naporima vlade Kolumbije. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

12.9.2019

Evropska unija će dati 30 miliona eura pomoći Kolumbiji kako bi pomogla andskoj zemlji da se izbori s prilivom venecuelanskih migranata koji bježe od ekonomske i političke borbe u njihovoj matičnoj zemlji, saopćila je danas visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).  

Više od 4 miliona venecuelanaca pobjeglo je u posljednjih nekoliko godina iz svoje zemlje, zbog nedostatka hrane i lijekova.

Kolumbija je sada dom za više od 1,4 miliona venecuelanaca, od kojih su mnogi stigli s malo novca i s potrebom za zdravstvenom zaštitom. 

-Zadovoljstvo mi je da najavim novu pomoć od 30 miliona eura za identifikaciju migranata i njihovu društveno-ekonomsku integraciju- rekla je Mogerini tokom zajedničke konferencije za štampu u Bogoti sa predsednikom Ivanom Dukueom (Duque).  

Dodala je da Evropska unija podržava ove napore vlade i lokalnih vlasti da ponude zaposlenje, preduzetništvo i dostojanstveno stanovanje izbjeglicama, migrantima, povratnicima i zajednicama koje primaju prihode.  

EU je već dala oko 130 miliona eura zemljama u regiji kako bi im pomogle da osiguraju migrante- rekla je Mogerini.  

Kolumbija i Evropska unija održat će u oktobru u Briselu konferenciju o krizi, rekao je Duke, u nastojanju da prikupi više sredstava za zbrinjavanje migranata. 

Migranti u Kolumbiji: EU šalje 30 miliona eura pomoći. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.