POLITIKA

Merkel dobiva konkurenciju: Sve veći utjecaj jednog evropskog lidera

Golard će biti odgovorna za pokretanje inicijativa na polju odbrane, čime je Francuska napokon dočekala svojih pet minuta

Ursula fon der Lejen i Emanuel Makron. Agencije

I. K. / Avaz.ba

13.9.2019

Rastući utjecaj Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na Evropsku uniju postaje sve očigledniji nakon što je u utorak predsjednica Evropske komisije predstavila novi tim komesara koji je, prema svemu sudeći, saglasan s listom prioriteta Francuske. 

Naime, novoizabrana predsjednica Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) imenovala je nove komesare koji će, kako piše "Blumberg", biti od koristi francuskim interesima, od trgovine i fiskalne politike do klimatskih promjena i industrije.

Kako vrijeme prolazi, čini se da Makron postaje sve značajnija figura u Evropskoj uniji, rame uz rame s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel.

Najmlađi lider Francuske još od Napoleona imao je svoj debi na evropskoj sceni, ne samo kada je riječ o postavljanju Fon der Lejen na mjesto predsjednice Evropske komisije, već i kada je riječ o lobiranju za imenovanje Kristin Lagard (Christine Legard) na čelo Evropske centralne banke. 

Kada je riječ o sastavu Evropske komisije u kontekstu Francuske, treba reći da će komesarka Silvi Golard (Sylvie Goulard) biti zadužena za unutrašnje tržište, kao i za jedinstveno digitalno tržište bloka. 

Francuska je, inače, bila među prvim zemljama EU koje su uvele takse za multinacionalne tehnološke kompanije te je ovo resor u koji se ona itekako razumije.

Golard će, također, biti odgovorna za pokretanje inicijativa na polju odbrane, čime je Francuska napokon dočekala svojih pet minuta. 

Naime, riječ je o zemlji koja se u prošlosti zalagala za uniju koja će biti poduzimljivija kada je riječ o ovom pitanju, što je nerijetko predstavljalo trn u oku nekih drugih zemalja članica, ali i Amerike, zbog straha da bi tako mogao biti oslabljen utjecaj Sjevernoatlantskog sporazuma.

Mada je odgovornost za trgovinsku politiku ovog puta pripala Ircu Filu Hoganu (Phil), moglo bi se reći da i ova odluka ide u korist Makronu. Naime, i Irska se, baš kao i Francuska, zalaže za veću zaštitu domaćih farmera od inozemne konkurencije.

Budući da je nekadašnji italijanski premijer Paolo Đentiloni (Gentiloni) biti zadužen za budžetska pitanja, čini se da je ovog puta Fon der Lejen dala prednost francuskom zalaganju za fleksibilnost kada je riječ o deficitu i visini vanjskog duga zemalja članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.