KINA

Umro autor jedne od najpoznatijih fotografija u historiji

Riječ je o fotografiji koja prikazuje čovjeka kako stoji ispred kolone tenkova

Fotografija ušla u historiju. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

13.9.2019

Čarli Kol (Charlie Cole), jedan od autora fotografije koja je postala simbolom protesta za demokratiju u Kini iz 1989., umro je u svom domu na Baliju u Indoneziji u dobi od 64 godine, javlja BBC.

Riječ je o fotografiji koja prikazuje čovjeka kako stoji ispred kolone tenkova dan nakon što su kineske vlasti ubile na veliki broj ljudi koji su učestvovali u protestima na trgu Tjenanmen.

Kol, jedan od četvorice autora spomenute fotografije, za nju je 1990. bio nagrađen nagradom „World Press Photo“. On je izjavio da je očekivao da će čovjek koji se suprotstavio tenkovima biti ubijen te da je njegova dužnost zabilježiti taj važan događaj.  

Fotografija koja je zabilježila čovjeka kako se goloruk mirno suprotstavlja tenku ušla u historiju kao simbol mirnog otpora totalitarnim vlastima širom svijeta.

Podsjetimo, prije 30 godina trg Tjenanmen u Pekingu bio je poprište masovnih protesta za reforme i demokratiju. Demonstranti su otpor vlastima pružali sedmicama, nakon čega je vlast na njih poslala vojsku.  

Kineska vlada do danas tvrdi da je u okršaju s oružanim snagama stradalo svega 200 ljudi, iako svjedoci i strani novinari govore o najmanje 3.000 ubijenih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.