SVIJET

Ruski minister vanjskih poslova rekao da je rat u Siriji završen

Ostale samo nagomilane tenzije

Lavrov: Ostala su samo odvojena žarišta napetosti. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

13.9.2019

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Sergey) je rekao u intervjuu za Trud novine da se mir vraća u Siriju, te da u republici ostaju samo odvojena žarišta napetosti, prenosi TASS.

-Sirijski rat se doista završio. Zemlja se postepeno vraća normalnom mirnom životu. Odvojena žarišta napetosti ostaju samo na teritorijima koje ne kontrolira sirijska vlada, primjerice, u Idlibu i na istočnoj obali Eufrata- naglasio je Lavrov.

Dodao je da je Rusija uvjerena da će formiranje i pokretanje odbora koji je namijenjen osmišljavanju ustavne reforme postati važna faza promocije političkog procesa koji provode sami Sirijci uz pomoć UN-a.

-Taj potez će osigurati sirijskim stranama, vladi i opoziciji, priliku da "po prvi put započnu direktan dijalog o budućnosti zemlje- rekao je Lavrov.

Ruski minister je također dodao da se Rusija zalaže za obnovu suverene Sirije, borbu protiv posljedica talasa terorizma, povratak svih Sirijaca u rodnu zemlju i same zemlje u 'arapsku obitelj', što znači osiguranje sigurnosti i stabilnosti na Bliskom Istoku.   

Da li se Sirija vraća normalnom životu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.