U SKANDINAVIJI

Požar u norveškom naftnom tankeru

80 osoba evakuirano sa Sture terminala

Tanker "Dubai Harmony": Požar izbio u strojarnici. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

13.9.2019

Naftni tanker "Dubai Harmony" pretrpio je požar tokom dolijevanja goriva na terminalu Sture u zapadnoj Norveškoj 13. septembra ujutro. 

Požarje sada ugašen i nema povrijeđenih, saopšteno je iz vatrogasne službe. Kao mjera predostrožnosti, 80 osoba je evakuirano sa terminala, kojim upravlja norveška multinacionalna energetska kompanija Ekvinior, ranije poznat kao Statoil.

 

Tanker “Dubai Harmony”, koji je dug 250 metara, je liberijenski tanker za naftu, izgrađen 2005. godine. U njemu su bile 23 osobe. Menadžer regionalnih policijskih operacija Morten Rebnord rekao je da se jednoj osobi ukazivala medicinska pomoć zbog udisanja dima.  

Požar je izbio u strojarnici. 

Uzbuna je podignuta otprilike u 11 sati kada je u strojarnici uočen dim tokom rutinskog punjenja goriva. Vatrogasna vozila i čamci odmah su upućeni iz Bergena, pri čemu su dodatnu podršku pružali morski spasilački brodovi. Vatrogasna služba saopštila je da je požar potpuno ugašen tek nešto iza 13 sati.  

-Ukupno 102 osobe su bile na terminalu kada je izbio požar. Svi, osim 22 osobe u pripravnosti, evakuisani su s terminala- izjavio je glasnogovornik Ekviniora Eskil Eriksen.  


Sture terminal: 80 ljudi evakuirano. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.