ŽUTI PRSLUCI

Francuska: Novi sukobi policije i demonstranata

Korišteni suzavci i signalne rakete

Sukob policije i demonstranata u Nantu. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

14.9.2019

Stotine demonstranata sukobilo se danas s policijom u francuskom gradu Nantu, kada su u cijeloj zemlji oživjeli protesti „žutih prsluka“, protiv vlade predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Policija je odgovorila suzavcem, nakon što su neki demonstranti bacili signalne rakete. Glasnogovornik lokalne prefekture rekao je da je uhapšena 21 osoba.

Na televizijskim snimcima prikazane su grupe prosvjednika obučenih crno, koji su pokušavali provaliti u trgovine, dok su na mjesto događaja stigli policijski kamioni s vodenim topovima.

Protestižutih prsluka, nazvani po jaknama visoke vidljivosti, započeli su zbog povećanja poreza na gorivo, ali prerasli u često nasilni revolt protiv Makrona i njegove vlade.

 

Predsjednik Francuske je pokušao ublažiti napetosti sa 17 milijardi eura kontramjera kako bi se povećala mjesečna minimalna plata, također je ukinuo neke poreze i ponudio pomoć siromašnim penzionerima.

Ali sad se suočava s novim naletom bijesa oko dugo očekivane reforme, koja bi spojila 42 različita penzijska sistema Francuske u jedinstveni sistem temeljen na tačkama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.