POLITIČKA KRIZA

Premijer Španije Sančez ima devet dana da osigura podršku stranke Podemos, kako bi izbjegao nove izbore

U ponedjeljak razgovor sa kraljem Felipeom

Premijer Španije Pedro Sančez: Mora biti potvrđen do 23. septembra. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

14.9.2019

Španskom premijeru Pedru Sančezu (Sanchez) preostalo je samo devet dana da riješi političku krizu koja bi zemlju mogla odvesti do četvrtih izbora u isto toliko godina. Sve zavisi o tome da li će on osigurati podršku ljevičarske stranke Podemos. 

Do 23. septembra mora biti potvrđen kao premijer - ili će španski duboko fragmentirani parlament biti raspušten još jednom, i novi opći izbori biti održani 10. novembra.

Sančezova Socijalistička stranka je pobijedila na posljednjim izborima u aprilu, ali su bili daleko od osiguravanja većine, tako ga ostavljajući da zavisi o podršci Podemosa, kao i nekoliko manjih regionalnih stranaka.

Bez toga, ne može dobiti podršku parlamenta i formalno započeti novi mandat u Monkloi, službenoj rezidenciji španskog premijera.

Sančez je još u julu pokušao dva puta osigurati potvrdu od skupštine, ali nije uspio, nakon spora s Podemosom i njihovim liderom Pablom Iglesijasom (Iglesias) koji tek treba biti riješen.

Socijalisti su se u početku složili formirati koaliciju, iako nerado, s radikalnom ljevičarskom strankom, nudeći joj nekoliko vladinih portfelja, ali Podemos je to odbio, rekavši da te dužnosti ne nose dovoljno političkog uticaja.

Sada je Sančez sklonio sa stola ponudu koalicije, nudeći Iglesijasu samo razgovore o zajedničkom programu politike u nadi da će uspostaviti manjinsku vladu uz ad hoc parlamentarnu podršku stranke.

Šest sedmica poslije, situacija još uvijek ostaje u zastoju.

Iglesijas je insistirao da njegova stranka uđe u vladu, ali je naišao na Sančezovo nepopuštanje, te je u petak predložio formiranje “privremene koalicijske vlade” koja bi bila u mogućnosti odobriti državni budžet.

Ako bi Sančez bio nezadovoljan rezultatom, Podemos bi se onda povukao, vraćajući njegovu većinu u komoru.

-Veoma je malo vjerovatno da će postići dogovor- rekao je Ernesto Paskal (Pascual), profesor politologije na Otvorenom univerzitetu u Kataloniji.

U pokušaju da se razbije zastoj, kralj Španije Felipe VI će u ponedeljak započeti dvodnevne sastanke sa čelnicima stranaka, sastat će se s Iglesijasom u utorak popodne, a sa Sančezom kasnije iste večeri.

Kao vođa države, samo on može dati formalni mandat Sančezu da još jednom predstavi svoju kandidaturu za lidera vlade parlamentu, ukoliko se sporazum pronađe.  

Kralj Španije Felipe VI: Sastanak s liderima stranaka u ponedjeljak. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.