NEVJEROVATNO

Odabrana porota za suđenje policajki iz Dalasa koja je upucala čovjeka u pogrešnom stanu

Suđenje počinje 23. septembra

Amber Gajger: Mislila da se nalazi u vlastitom stanu kada je pucala u Botama Džina, nenaoružanog muškarca u čiji je stan ušla. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

14.9.2019

Odabrana je porota za suđenje bivšoj policajki iz Dalasa Amber Gajger (Guyger) zbog ubistva nenaoružanog muškarca, nakon što je ona ušla u pogrešan stan.  

Dvanaest porotnika i četiri zamjenika izabrano je u postupku izbora porote koji je započeo ranije ove sedmice.  

Velika porota optužila je Amber Gajger u novembru prošle godine za ubistvo 26-godišnjeg Botam Džina (Botham Jean) 6. septembra. Suđenje za ovaj slučaj počinje 23. septembra.  

Njeni advokati su podnijeli zahtjev da se suđenje preseli izvan okruga Dalas, u susjedni okrug. Rekli su da je zbog medijske pažnje na tom slučaju, izbor porote u Dalasu pristrasan.  

Sutkinja Tami Kemp (Tammy) je rekla da će se suđenje ipak moći pomjeriti čak i nakon što je finaliziran izbor porote.  

Gajger je bila van dužnosti u vrijeme pucnjave, ali je nosila uniformu kada je ušla u Džinov stan. Policiji je rekla da je mislila da je u svom stanu.  

Policija je saopćila da je Gajger u vrijeme pucnjave upravo završila 15-satnu smjenu i liftom se popela na četvrti sprat umjesto na treći, gdje je stanovala. Potom je otvorila vrata Džinovog stana, koja su bila otključana.  

Svjetla su bila ugašena iznutra, i kada je ugledala čovjekov obris, mislila je da joj je stan opljačkan, i otvorila vatru. Kada je upalila svjetlo, shvatila je da je ušla u pogrešan stan i ubila čovjeka u njegovom stanu.  

Policijska uprava Dalasa je otpustila Gajgerovu, koja je potom i uhapšena. Izašla je iz zatvora uz kauciju od nešto više od 250 000 eura.  

Džinova porodica je također podnijela tužbu protiv grada Dalasa i Policijske uprave Dalasa, rekavši da Gajgerova imala u prošlosti slučajeve nasilja i prekomjernog korištenja sile.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.