HONG KONG

Demonstranti traže da Britanija izvrši pritisak na Kinu

Demostranti. Agencije

Fena

15.9.2019

Stotine demonstranata u Hong Kongu okupile su se u nedjelju ispred britanske ambasade tražeći međunarodnu podršku u višemjesečnoj kampanji za demokratske reforme u toj autonomnoj kineskoj regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mašući britanskim zastavama, okupljeni su pjevali "Bože, spasi kraljicu" te su skandirali "Velika Britanijo, spasi Hong Kong".

Demonstranti su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obaveze prema zagarantiranim slobodama te kineske teritorije. Traže da Velika Britanija poduzme mjere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju iz 1984. godine, kojom je definirana budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast 1997.

Slične skupove organizirali su i ranije ovog mjeseca ispred britanske ambasade, a prošle sedmice okupili su se ispred američke.

Masovni prodemokratski protesti u autonomnoj kineskoj regiji Hong Kong traju od juna, a na posljednjih nekoliko skupova dolazilo je do upotrebe suzavca i nereda na ulicama.

Demonstranti traže ukidanje zakona o izručenju optuženika Kini, kao i viši stepen nezavisnosti Hong Konga. Traže ostavku gradonačelnice Keri Lam (Carrie Lam) i održavanje demokratskih izbora.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status predviđen je do 2047. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.