SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Bijela kuća ne isključuje mogućnost sastanka između Trampa i Rohanija nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Šanse smanjene ali i dalje postoje

Sastanak između Trampa i Ruhani i dalje može biti održan. Arhiv

Avaz.ba / Fox News Sunday

15.9.2019

Bijela kuća danas nije isključila mogućnost sastanka između predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i iranskog predsjednika Hasana Rohanija (Hassan Rouhani), čak ni nakon što je Vašington optužio Iran za napade bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. 

Savjetnica Bijele kuće Kelijan Konvej (Kellyanne Conway) je rekla da subotnji napadi “nisu pomogli” izgledima da ovaj sastanak bude održan tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ovog mjeseca, ali je ostavila otvorenom mogućnost da se sastanak ipak dogodi.  

- Dopustit ću predsjedniku Trampu da najavi sastanak - rekla je Konvej za program “Fox News Sunday".

Dodala je da će sankcije koje je uvela Trampova administracija i kampanja maksimalnog pritiska na Iran, zbog njihovog nuklearnog i raketnog programa, biti nastavljeni bez obzira na to da li će se ova dva lidera sastati.   

SAD je optužio Iran za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Arhiv

Iran je ranije negirao navode Državnog sekretara SAD Majka Pompea (Mike) da oni stoje iza napada na postrojenja naftne industrije u Saudijskoj Arabiji. Jemenski Huti povezani sa Iranom su preuzeli odgovornost za ove napade.

Pompeo je rekao da Iran stoji iza skoro stotinu napada na Saudijsku Arabiju, dok se lideri u Teheranu “prave da su uključeni u diplomatiju”.  

Vašington, čvrsti saveznik Rijada, je uveo jake anti-iranske mjere “maksimalnog pritiska”, kako bi prisilili Teheran da započne šire pregovore koji bi dodatno ograničili njihov nuklearni program i raketni sistem.

Konvej je rekla da je američko Ministarstvo energije spremno ući u Strateške reserve nafte nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ako je potrebno stabilizirati globalno snabdijevanje energijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.