TEHERAN

Ministar Zarifi negirao odgovornost Irana za napad u Saudijskoj Arabiji, Pompea krivi za prevaru

Odgovornost preuzeli jemenski Huti

Zarif: Pompeo se okrenuo prevari. Arhiv

Avaz.ba

15.9.2019

Nakon što je Iran odbacio optužbe da je umiješan u napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, Ministar vanjskih poslova ove zemlje Džavad Zarif (Javad) je danas na Twitteru također odbacio ove optužbe, te optužio svog američkog kolegu Majka Pompea (Mike) za "prevaru".

- Nakon što mu nije uspio "maksimalni pritisak", Pompeo se okrenuo "maksimalnoj prevari". SAD i njeni klijenti su zastali u Jemenu zbog iluzije da jače naoružanje dovodi i do vojne pobjede. Krivljenje Irana neće zaustaviti katastrofu. Prihvatite naš prijedlog od 15. aprila da rat bude zaršen, i razgovori mogu početi - napisao je Zarif na Twitteru.

Ranije danas, zvanični Teheran je odbacio optužbe za umiješanost u napad u Saudijskoj Arabiji, a jemenski pobunjenici Huti su preuzeli odgovornost za taj napad, koji je doveo do privremene suspenzije proizvodnje na naftnom postrojenju Abkaik i polju Kurais.

Iran je danas odbacio optužbe da je umiješan u napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Odgovornost za jučerašnji napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.