CRNO ZLATO

Vrtoglavi rast cijena nafte nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Nakon napada dronovima dnevna proizvodnja smanjena je za pet posto

Smanjena svjetska proizvodnja nafte. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

16.9.2019

Nakon dva napada dronovima na naftna polja u Saudijskoj Arabiji, cijene sirove nafte dostigle su najvišu tačku u posljednja četiri mjeseca, piše BBC. 

Kako navode, brent sirova nafta skočila je 10 posto na 58,29 eura za barel, dok je West Texas Intermediate porastao za 8,9 posto na 52,55 eura u azijskom trgovanju.

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se nakon napada Husa na dva naftna postrojenja u subotu.

Prema nekim procjenama, napad na naftna polja u Saudijskoj Arabiji uzrokovao je štetu koja se može izraziti u 5,7 milijardi barela nafte. Pretpostavlja se da će oštećena dugo biti van funkcije te da će za popravku trebati sedmice, a ako ne i mjeseci.

Nakon napada dronovima svjetska dnevna proizvodnja nafte smanjena je za pet posto. A to govori ne samo o ranjivosti rafinerija Saudijske Arabije, već i globalne svjetske energetske infrastrukture.

U petak je barel sirove nafte koštao 52,7 eura, a neki analitičari smatraju kako bi mu cijena, zbog reakcije na napade i brojne nepoznanice oko toga do kolikog je oštećenja došlo, mogla narasti na 70,36 eura dolara ili više.

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Huti u Jemenu koja je saopćila kako su poslali 10 dronova za napade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.