GLOBUS

Kim Jong-un u novom pismu pozvao Trampa u Pjongjang

Govorio o spremnosti za sastanak na još jednom samitu

Kom Jong-un i Tramp na jednom od ranijih sastanaka. Arhiv

A. P. / Avaz.ba / Reuters

16.9.2019

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da posjeti Pjongjang, u pismu upućenom u avgustu, javio je Reuters pozivajući se na južnokorejske novine.  

Pismo, drugo koje je Tramp dobio prošlog mjeseca od Kima usred zastoja u razgovorima o denuklearizaciji između ovih zemalja, prethodilo je posljednjem lansiranju raketa kratkog dometa Sjeverne Koreje prije sedmicu.  

U drugom pismu, koje je Trampu proslijeđeno u trećoj sedmici avgusta, Kim je govorio o svojoj spremnosti da se sastane s Trampom na još jednom samitu, rekao je jedan izvor za list ''Jongang Ilbo''.  

Bijela kuća, američki Stejt department i sjevernokorejska misija pri UN-u nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentare.  

Tramp i Kim sastali su se tri puta od juna prošle godine da bi razgovarali o načinima za rješenje krize zbog raketnih i nuklearnih programa Sjeverne Koreje, ali značajan napredak je mali.  

Ovaj dvojac se posljednji put sastao u demilitariziranoj zoni (DMZ) između Sjeverne I Južne Koreje u junu i dogovorili se da će ponovo pokrenuti pregovore na radnom nivou koji su zaustavljeni nakon neuspjelog drugog samita dvaju lidera u Vijetnamu u februaru.  

Prošlosedmične runde raketa kratkog dometa uslijedile su samo nekoliko sati nakon što je potpredsjednik ministarstva vanjskih poslova Čoe Son Hui (Choe) rekao da je Sjeverna Koreja spremna imati "sveobuhvatne rasprave" krajem ovog mjeseca.  

Tramp je nakon toga rekao da bi bio voljan upoznati Kima u nekom trenutku kasnije ove godine.  

Trump je rekao 9. avgusta da je od Kima dobio „vrlo lijepo pismo“ na tri stranice i dodao da bi mogao imati još jedan sastanak s njim.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.