PROTESTI Snage sigurnosti gasile požare

Nakon haotičnog vikenda u Hong Kongu ponovo otvorene prodavnice

Na hiljade antivladinih demonstranata trčalo je ulicama podmećući ulične požare i blokirajući puteve u srcu bivše britanske kolonije

I. K. / Avaz.ba

Policija ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante

Foto: AFP


Nakon haotičnog vikenda prodavnice, poslovni objekti i stanice podzemne željeznice u Hong Kongu ponovo su jutros otvoreni. 

Na hiljade antivladinih demonstranata trčalo je ulicama podmećući ulične požare i blokirajući puteve u srcu bivše britanske kolonije. 

Snage sigurnosti su krenule u gašenje vatre, a policija je jučer ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Iz policije je jutros izdato saopćenje u kojem se izražava oštra osuda jer je mirni protest prerastao u nasilje u nekim poslovnim, trgovinskim i turističkim dijelovima grada.

Podsjetimo, demonstracije su počele prije tri mjeseca zbog miješanja Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga uprkos obećanjima Kine da će gradu dati sveobuhvatnu autonomiju, prenose svjetske agencije. 

Početni povod za proteste bio je sporni nacrt zakona o izručenju, koji je sada povučen, a koji bi omogućio slanje ljudi u kontinentalnu Kinu na suđenje.

Tokom protesta su istaknuti i drugi zahtjevi, uključujući opće biračko pravo i nezavisnu istragu o izvještajima da je policija koristila prekomjernu silu.

Više o:

Hong Kong Protesti
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na