VAŠINGTON Objavljeni satelitski snimci

Obavještajni podaci: Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja

Iran negira umiješanost, Huti preuzeli odgovornost

Fena

Napad na naftna postrojenja

Foto: Fox news


Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke, a citirale su i podatke obavještajnih agencija koji tvrde da je Iran iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Iran negira umiješanost u zračne napade koji su se dogodili u subotu, a ranije su pobunjenici Huti iz Jemena, koji uživaju podršku Irana, preuzeli odgovornost za napade, piše BBC.

Međutim, neimenovani američki zvaničnici koji komuniciraju s američkim i međunarodnim medijima kazali su da pravac i obim napada ne ukazuju na to da je moguće da su Huti izvršili napad.

Ovaj incident je doveo do globalnog smanjenja naftnih zaliha od pet posto, a doveo je do povećanja cijene nafte.

Neimenovani američki zvaničnici razgovarali su sa ''New York Timesom'' (NYT), ABC Newsom i Reutersom.

Jedan zvaničnik rekao je da je bilo 19 tačaka udara na mete i da su napadi došli sa zapada i sjeverozapada - ne iz Jemena, koji je južno od Saudijske Arabije.

Zvaničnici, koje je citirao ''New York Times'', rekli su da su u napadima korištene kombinacije bespilotnih letjelica i krstarećih raketa, ali nisu sve pogodile mete - postrojenje za preradu Abkaik i naftno polje Hurais.

Nakon prvobitnog povećanja, došlo je do stabilizacije cijena kada je predsjednik Donald Tramp (Trump) omogućio puštanje u promet američkih rezervi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na