MEKSIKO

U bunaru pronađena 44 raskomadana tijela u više od 100 crnih vreća

Moguća povezanost s kriminalnom grupom ''New Generation''

Meksiko: Mašinerija korištena da se otkopaju tijela. Printscreen

Avaz.ba / Mexico News Daily

16.9.2019

Vlasti u Meksiku identificirale su najmanje 44 tijela koja su otkrivena u više od 100 crnih vreća pronađenih ranije ovog mjeseca u bunaru u zapadnom dijelu zemlje. 

Isječeni ljudski ostaci otkriveni su 3. septembra u bunaru koji se nalazio neposredno izvan grada Guadalahara u zapadnoj državi Halisko, nakon što su se stanovnici navodno žalili na neugodan miris.  

- Žalosno je govoriti na ovaj način, ali društvo ima pravo znati šta se događa - izjavio je šef ureda za sigurnost Haliskoa Makedonio Tamez Guajardo (Macedonio Tamez Guahardo) za meksičku agenciju Milenio.  

Guahardo je rekao da su tijela u različitim stanjima raspadanja. Prvobitno su zvaničnici rekli da su uspjeli identificirati najmanje 37 osoba, ali je Halisko institut za forenzičke nauke otkrio još sedam osoba.  

Većina tijela je bila isječena, pa su istražitelji morali složiti različite dijelove tijela kako bi ih pravilno identificirali, navodi BBC.  

Vlasti istražuju postoji li veza između masovne grobnice i otkrivanja šest tijela u seoskom skladištu organizirane kriminalne grupe u avgustu, javio je ''Mexico News Daily''. 

Ovo je drugo veliko otkriće tijela u ovoj regiji ove godine. U maju su meksičke vlasti otkrile ostatke najmanje 34 osobe na dva odvojena imanja u državi Halisko.  

Halisko je dom kartelu ''New Generation'', jednom od najmoćnijih kriminalnih grupa u Meksiku. Članovi ovog kartela su jednom prilikom zoljom srušili helikopter meksičke vojske.  

Oko 40 hiljada ljudi je nestalo od početka meksičkog rata protiv droge, koji je počeo 2006. godine, a tajne masovne grobnice su raspoređene po ruralnim dijelovima zemlje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.