TURSKA U predsjedničkoj palači

Putin, Rohani i Erdoan u Ankari na sastanku o Siriji

Cilj samita je procjena najnovijih dešavanja, posebno u gradu Idlibu, okončanje sukoba, osiguranje potrebnih uvjeta za dobrovoljni povratak izbjeglica, postizanje trajnog primirja i političkog rješenja

Fena
16.09.2019 13:05

Rohani, Erdoan i Putin

Foto: Agencije

Turska je domaćin petog trilateralnog samita turskog, ruskog i iranskog lidera, gdje će glavna tačka dnevnog reda biti situacija u Siriji.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) sastat će se danas sa svojim ruskim i iranskim kolegom Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Ankari.

Cilj samita je procjena najnovijih dešavanja u ratom pogođenoj Siriji, posebno u gradu Idlibu, okončanje sukoba, osiguranje potrebnih uvjeta za dobrovoljni povratak izbjeglica, postizanje trajnog primirja i političkog rješenja za sirijska previranja.

Tokom bilateralnih razgovora očekuje se da će predsjednik Erdoan razmijeniti mišljenja s Putinom i Rohanijem o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima.

Astanski mirovni proces, koji nastoji okončati sirijski sukob, pokrenut je u januaru 2017. na inicijative Turske, Rusije i Irana. Ukupno 13 sastanaka je održano u Astani u Kazahstanu.

Turska i Rusija složile su se prošlog septembra da pretvore Idlib u zonu deeskalacije u kojoj su agresijski akti izričito zabranjeni.

Međutim, sirijski režim i njegovi saveznici su kršili uvjete primirja, vršeći česte napade unutar zone deeskalacije.

U ovoj zoni trenutno živi oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada ljudi raseljenih posljednjih godina iz gradova pod vlašću sirijskog režima.

Erdoan je upozorio da bi daljnja agresija režima i saveznika mogla izazvati priliv miliona izbjeglica u Tursku, koja trenutno ima više od 3,6 miliona raseljenih Sirijaca, što Tursku čini zemljom s najvećim brojem izbjeglica na svijetu.

Komentari

NA VRH