IZRAEL

Nakon parlamentarnih izbora: Netanjahu još nije proglasio pobjedu

Lider stranke Plavi i bijeli, izjavio kako se čini da je premijer poražen

Benjamin Netanjahu. AFP

Srna

18.9.2019

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) nije proglasio pobjedu niti poraz u govoru u prostorijama svoje stranke Likud, pošto ni on niti njegov glavni protivnik Beni Ganc nisu uspjeli osigurati većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima, prema izlaznim anketama.

Netanjahu je izjavio da će sačekati zvanične rezultate glasanja i da će raditi na uspostavljanju "snažne cionističke vlasti", koja će predstavljati stavove većine Izraelaca.

Ganc, lider stranke Plavi i bijeli, izjavio je da izgleda da je Netanjahu poražen, ali da to mogu potvrditi samo zvanični rezultati.

On je istakao je da se čini da je njegova stranka ispunila svoju misiju i obećao da će raditi u smjeru formiranja jedinstvene vlasti.

Konačni rezultati jučer održanih izbora biće objavljeni za najmanje sedam dana, ali će izraelski parlament Kneset objavljivati rezultate tokom prebrojavanja glasova.

Izraelski televizijski kanali su nekoliko časova nakon zatvaranja biračkih mjesta procijenili da je stranka Likud osvojila između 30 i 33 mjesta u parlamentu, a da je stranka Plavi i bijeli osvojila između 32 i 34 mandata u skupštini od 120 poslanika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.