VANBRAČNI ODNOSI

Indonezija će kažnjavati seks izvan braka: Šest mjeseci zatvora ili 627 eura, važi i za strance

Novim pravilom bi mogli biti pogođeni milioni stanovnika

40 posto adolescenata seksualno aktivno. AFP

Avaz.ba / Index.hr

19.9.2019

Indonezija priprema novi krivični zakon kojim će kažnjavati vanbračni seks te uvesti stroge kazne za one koji vrijeđaju predsjednikov ugled. Dok država uvodi rigorozna pravila, organizacija koje se bave ljudskim pravima zakon su okarakterizirale kao napad na osnovne ljudske slobode. 

Ova država u kojoj živi većinsko stanovništvo muslimansko te kršćanska, hinduska i budistička manjina, sve više se okreće konzervativnom islamu. Novi zakon bi mogao biti usvojen naredne sedmice, nakon što se parlament i vlada usaglase oko nacrta. 

Zakon previđa da se parovi koji nisu u braku, a žive zajedno kao muž i žena, mogu kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci ili novčano u iznosu od 627 eura, što je otprilike prosječna tromjesečna plaća u toj zemlji. 

Nevladina organizacija "The Institute for Criminal Justice Reform" upozorava da bi novim pravilom mogli biti pogođeni milioni stanovnika Indonezije. Istraživanja pokazuju da je 40 posto adolescenata u Indoneziji, koje nije u braku, seksualno aktivno.

Osim toga, s četiri godine zatvora prema novom zakonu može se kazniti žena koja je obavila pobačaj, a kao motiv nije bilo silovanje ili medicinski razlozi.  

Isto tako, novim zakonom planira se uvesti kazna za napad na čast ili dostojanstvo indonezijskog predsjednika i potpredsjednika, kao i vrijeđanje vlade i državnih institucija. Kazne će se primjenjivati i na strance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.