BRISEL

Rumunka Kovesi izabrana za prvu tužiteljicu Evropske unije: Dajte je nama

Dok je vodila tužilaštvo za borbu protiv korupcije u svojoj domovini, u zatvor strpala stotine zvaničnika, među kojima i nekoliko bivših premijera

Laura Kodruta Kovesi. Twitter

S. N.

19.9.2019

Rumunka Laura Kodruta Kovesi (Codruța Kövesi) uskoro bi mogla biti imenovana za prvu javnu tužiteljicu Evropske unije.

Ona je prošla ključni test podrške u Coreperu, izvršnom organu Evropskog vijeća. Ovo tijelo, koje radi u ime šefova država ili vlada članica Evropske unije sa 17 glasova za, nominiralo je nekadašnju glavnu tužiteljicu Rumunije za ovu poziciju.

Javni tužilac EU nova je institucija Unije, a imenovanje prve osobe koja će raditi taj posao nije prošlo bez trzavica.

Kovesi je, naime, pod istragom u Rumuniji, gdje je se tereti za zloupotrebu položaja. No, brojne nevladine organizacije, ili i većina članica EU, smatraju da je istraga politički motivirana.

Nakon što je dobila podršku Evropskog parlamenta te sada Corepera, njen izbor je sada sasvim izvjestan. Očekuje se da je Evropsko vijeće uskoro potvrdi.

S te pozicije ona bi se primarno bavila borbom protiv organiziranog kriminala, finansijskih prevara, korupcije, poreznih utaja te terorizma.

Dok je bila glavna tužiteljica u Rumuniji, u odjelu za borbu protiv korupcije, ona je optužila i iza rešetaka stavila nekoliko stotina ljudi. Radi se uglavnom o zvaničnicima, poslanicima stranaka, ministrima i direktorima javnih ustanovama, ali i nekoliko bivših premijera. Time je stvorila moćan lobi koji je poveo oštru kampanju protiv nje. Na kraju, u julu prošle godine ona je smijenjena.

Dolaskom na mjesto glavnog evropskog tužioca, Kovesi je dobila ovlasti da se bavi kriminalcima i u samoj Rumuniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.