INTERESANTNO

Deset stvari o Donaldu Trampu koje niste znali

Izazvao svjetsku pažnju nakon kandidiranja na izborima 2016. godine

Donald Tramp: Jedna od najkontroverznijih ličnosti u svijetu. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

19.9.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je dobio ogromnu medijsku pažnju kada se 2016. godine odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima.

Prije toga je bio poznat kao tajkun za nekretnine, i nije se previše pojavljivao u medijima. Nakon što je izabran za novog predsjednika SAD 20. januara 2017. godine, niti jedan dan nije mogao proći a da se u medijima nije pisalo o njemu.

Jedna je od najkontroverznijih ličnosti u svijetu, između ostalog zbog mnogih oštrih političkih odluka, konzervativne politike, javnih ispada i objava na društvenoj mreži Twitter.

S obzirom da su mediji uvijek bili okupirani njegovim izjavama i odlukama, mnogi ne znaju previše o njegovom privatnom životu i ličnim osobinama. Donosimo vam deset zanimljivih stvari o Donaldu Trampu koje vjerovatno niste znali. 

Nema poroke

Tramp nikada nije pušio cigarete niti pio alkohol. Kad je bio mlad, njegov stariji brat Fred, koji je bio alkoholičar mnogo godina, savjetovao je mlađem bratu Donaldu da nikada ne proba ni alkohol ni cigarete. Fred je na kraju umro zbog ovisnosti 1981. godine. 

Braća Fred i Donald Tramp. Arhiv

Kladio se s vlasnikom WWE na "kečere"

Tramp je ljubitelj WWE hrvanja, odnosno „kečera“. Jednom prilikom, 2007. godine, je napravio opkladu sa vlasnikom WWE korporacije Vins Mekmejhonom (Vince McMahon). Izabrali su po jednog hrvača i kladili se ko će pobijediti. Onaj čiji hrvač izgubi u dvoboju, morao je izbrijati glavu. Tramp je pobijedio a Mekmejhon izbrijao glavu. 

Tramp i Mekmejhon. Printscreen

Ima zvijezdu na stazi u Holivudu

Tramp ima svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Nju je dobio 2007. godine za ulogu u produciranju TV emisije „Pripravnik (The Apprentice)“. Njegovu zvijezdu su huligani nekoliko puta uništavali. 

Trampova zvijezda na Holivudskoj stazi slavnih. Arhiv

Ima svoj brend vodke

Iako ne pije alkohol, 2006. godine je pokrenuo vlastiti brend vodke, kojeg je opisao kao „vrhunski proizvod odličnog pakovanja“. Nažalost, potrošači je nisu prepoznali kao vrhunski proizvod, i proizvodnja Trampove vodke je obustavljena 2011. godine zbog slabe prodaje. 

Tramp sa svojim brendom vodke. Arhiv

Kao tinejdžer bio u vojnoj akademiji

Oduvijek je bio buran i agresivnog karaktera. Kada je imao 13 godina, roditelji su ga poslali u njujoršku vojnu akademiju, kako bi se naučio disciplini. 

Trinaestogodišnji Donald u vojnoj akademiji. Arhiv

Brak sa Melanijom treći po redu

Znamo da je njegova supruga Melanija Tramp Slovenka, a prije nje se ženio još dva puta. Od 1977. do 1992. godine je bio oženjen bivšom češkom skijašicom Ivanom Zelničkovom, koju je poslije varao s glumicom Marlom Mejpls (Maples). Njih dvije su se sukobile na skijalištu u Aspenu 1991. godine. Nakon razvoda s Zelničkovom, 1993. godine je oženio upravo Marlu Mejpls, a razveli su se šest godina poslije.  

Tramp i Ivana Zelničkova: Bili u braku 25 godina. Arhiv

Aktivno preispitivao Obamino porijeklo

Tramp je bio aktivni član pokreta koji je preispitivao porijeklo bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame (Barrack). Čak je jednom prilikom poslao istraživače na Obamine rodne Havaje kako bi potkrijepili njegove optužbe. Kada je Obama javno pokazao svoj rodni list, Tramp ga je nazvao „takozvanim rodnim listom, ili šta već jeste“.

Tramp: Negativan stav prema Obami tokom njegovog mandata. CNN

Pretjerano pedantan

Tramp je germafob, opsjednut je s čistoćom ruku i nerado se rukuje s ljudima. Kada to mora učiniti, primjetno je da ima interesantnu naviku da drugu osobu brzo povlači za ruku prema sebi.

Zaljubljenik u ragbi, bio vlasnik tima

Tramp nikada nije odustao od svojih snova o ragbiju. U srednjoj školi je aktivno igrao ragbi. Sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, kupio je ekipu Nju Džersi Generals koja je igrala državnu ragbi ligu. Međutim, nije je uspješno vodio, da bi se na kraju ova ekipa ugasila. 

Tramp neuspješno vodio ragbi tim. The New York Times

Pravljenje frizure

Ono što je zaista zanimljivo i mnogima predmet šale je Trampova frizura. Ona je inače drugačija nego kada se on pojavi u javnosti. Tramp ima duboke zaliske, skoro do pola tjemena. Frizuru pravi svakog jutra, tako što fenira kosu prema naprijed, a zatim je začešlja. Prilikom njegovog gostovanja u američkoj emisiji „The Tonight Show“, dopustio voditelju emisije Džimi Falonu (Jimmy Fallon) da mu rukom rasčupa kosu. Tu se mogla vidjeti Trampova stvarna frizura. 

Džimi Falon rasčupava Trampovu kosu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.