SJEVERNA KAROLINA

Muškarac optužen za ubistvo dvoje studenata u Sjevernoj Karolini priznao krivicu

Izbjegao smrtnu presudu

Tristan Endru Terel: Ubio dvoje i ranio četvero studenata. Arhiv

Avaz.ba / AP News

19.9.2019

Muškarac optužen za ubistvo dvoje studenata univerziteta u Sjevernoj Karolini i ranjavanje četvero drugih u učionici u aprilu priznao je danas krivicu po dvije tačke ubistva prvog stepena, prenosi AP News. 

Tristan Endru Terel (Trystan Andrew Terrell) također se izjasnio krivim za četiri tačke pokušaja ubistva i pucanja iz vatrenog oružja na obrazovnu imovinu. Državni tužioci prihvatili su Terelovo priznanje krivice na saslušanju koje je ranije zakazano da se odluči treba li se napadač suočiti sa smrtnom kaznom za ubistva na Univerzitetu Sjeverna Karolina u Šarlotu.  

Terel se suočio s optužbama u vezi sa pucnjavom 30. aprila dok su se kolege sa univerziteta okupili u predavaonici.  

Terel je istražiteljima rekao da je prekinuo napad nakon što ga je odgurnuo jedan od studenata koji je kasnije preminuo.  

Istražitelji su u objavljenim dokumentima rekli da je Terel mjesecima planirao pucnjavu u školi koju je ranije pohađao. Svjedoci su rekli da je napadač ciljao određeni stol u učionici, ali nije bilo jasno je li ciljao jednog ili više učenika. Član fakulteta koji je predavao nastavu rekao je da se Terel upisao na ovaj fakultet, ali je odustao od nastave u januaru.  

-Samo sam ušao u učionicu i upucao momke - rekao je Terrell novinarima nekoliko sati nakon pucnjave, dok su ga policajci poveli lisicama u zgradu policije.  

Dvadesetjednogodišnji Rili Hauel (Riley Howell) iz Vejnsvila i devetnaestogodišnji Elis Rid Parlier (Ellis Reed Parlier) iz Midlenda umrli su nakon što su ustrijeljeni više puta, pokazale su njihove obdukcije. Četiri ranjenih su bili Šon Dehart (Sean) i Dru Peskaro (Drew Pescaro), obojica iz Apeksa, Emili Hopt (Emily Houpt) iz Šarlota i Rami Alramadhan iz Sailata, Saudijska Arabija.  

Jedna od žrtava usprotivila se odluci Ureda okružnog tužitelja da pristane priznati Terelovu krivicu, što mu je omogućilo izbjeći smrtnu kaznu.  

- Terel je znao da može dobiti doživotnu kaznu prilikom planiranja ovog napada, a ured tužitelja ga je nagradio pružajući mu upravo ono što je želio. To je žalosno i razočaran sam u kancelariju okružnog tužilaštvam grad Šarlot i državu Sjevernu Karolinu – rekao je ranjeni Dru Peskaro.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.