SVIJET

Preko hiljadu osoba uhapšeno u protestima u Hong Kongu

Posljednjih nekoliko mjeseci odigravaju se strahovite scene nasilja, kada su radikalni demonstranti napali policiju benzinskim bombama i ciglama

Protesti u Hong Kongu. AFP

Fena

20.9.2019

Hongkongška policija saopćila je da je ukupno 1.474 osoba, u dobi između 12 i 84 godine, uhapšeno u nasilnim protestima koji su zavladali Hong Kongom

Kong Ving-čeung, viši nadzornik Ureda za odnose s javnošću policije (PPRB), rekao je na brifingu za medije da je 207 ljudi optuženo za krivična djela u rasponu od nereda i nezakonitog okupljanja do krivične štete i posjedovanja oružja.

Ce Čun-čung, glavni nadzornik PPRB-a, odbacio je neosnovane optužbe u medijima i na internetu, uključujući i one da se policajci s kineskog kopna infiltriraju u hongkonšku policiju i da hongkonški policajce vrše silovanja i ubistva.

- Moramo naglasiti da su ti navodi potpuno lažni i neosnovani i potiču javnu mržnju i polariziraju naše društvo. Nijedno civilizirano društvo neće oprostiti takva djela - rekao je Ce.

U Hong Kongu se posljednjih nekoliko mjeseci odigravaju strahovite scene nasilja, kada su radikalni demonstranti napali policiju benzinskim bombama i ciglama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.