KRIZA Iran negira umiješanost

Rastopljene cijevi i spaljena oprema: Saudijska Arabija pokazuje štetu na mjestu napada

Kraljevina je 14. septembra imala napade na objekte Kurais i Abkaik

Fena
20.09.2019 15:59

Saudijska Arabija je u petak odvela medijske izvjestitelje da izvrše inspekciju naftnih postrojenja pogođnih napadima za koje su Vašington i Rijad okrivili Iran, pokazujući rastopljene cijevi i spaljenu opremu, jer je Teheran obećao odmazdu ako se povećane napetosti pretoče u neprijateljske činove.

Kraljevina je 14. septembra imala napade na objekte Kurais i Abkaik - najgori napad na zaljevsku naftnu infrastrukturu otkad je Sadam Husein napao kuvajtska naftna polja 1991. godine - kao test globalne volje za očuvanjem međunarodnog poretka.

Iran negira umiješanost u napad, koji je u početku prepolovio proizvodnju nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Odgovornost je preuzeo jemenski pokret Houthi, iranska grupa koja se bori protiv saveza vođenog Saudijom u četverogodišnjem sukobu u Jemenu.

Na Kuraisu, za koji saudijsko ministarstvo obrane kaže da su ga pogodile četiri rakete, novinarima su prikazani popravni radovi, a dizalice su postavljene oko dva izgorjela stabilizacijska stupa, koja čine dio jedinica za odvajanje nafte i plina, te rastopljene cijevi.

Komentari

NA VRH