BIJELA KUĆA

Australijski premijer posjetio Trampa, najavljena snažna trgovinska i sigurnosna povezanost

Nastavlja se bliska veza dvije zemlje

Morison i Tramp: Nastavak učvršćivanja saradnje. Printscreen

Avaz.ba / Reuters

20.9.2019

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) je danas stigao u posjetu Vašingtonu, prenosi Reuters. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je poželio dobrodošlicu australijskom premijeru u drugoj državnoj posjeti njegove administracije, signalizirajući blisku vezu dva saveznika u vremenu kada nesuglasica Vašingtona s Pekingom i Teheranom.    

Očekuje se da će Tramp i Morison razgovarati o sigurnosti i trgovini. Također se očekuje da objave plan koji ima za cilj osigurati opskrbu rijetkim zemljanim mineralima, jer raste zabrinutost da bi Kina, najveći svjetski prerađivač i proizvođač minerala, mogao prekinuti isporuke ove robe.    

Nekoliko dana pred posjetu, preko australijske ambasade u Vašingtonu je postavljen znak „Stotinu godina prijateljstva“ između dvaju država. Tramp je danas pozdravio Morisonov dolazak na Južni travnjak Bijele kuće, uz pucnjeve pozdrava iz 19 pušaka i intoniranje himni obje države. 

Stručni saradnik Centra za strateška i međunarodna pitanja Patrik Bjuken (Patrick Buchan) je rekao da je jako simbolično gdje veza ove dvije države leži u ovom momentu. Napomenuo je da je Morisova posjeta tek druga državna posjeta Vašingtonu, nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prošle godine posjetio Bijelu kuću. 

- Australija je odigrala vrlo pametnu igru sa Trampom – rekao je Bjuken, napominjući da je ova zemlja izbjegla direktno kriticirati Trampa, za razliku od nekih evropskih zemalja. 

Tramp je u maju započeo nesmetanu vezu s Morisonom, čestitajući mu na iznenadnoj pobjedi na izborima. Tramp je tom prilikom rekao da „ne postoje veći prijatelji od SAD i Australije“. 

Njih dvojica su se sastali u junu na marginama G20 samita, učvrstivši jake veze koje je Tramp imao s Morisonovim prethodnikom, Malkolmom Turnbulom (Malcolm Turnbull). 

.Australija se prošlog mjeseca složila pridružiti koaliciji za zaštitu naftnih tankera i teretnih brodova od prijetnji koje Iran predstavlja u Hormuškom tjesnacu nakon niza napada za koje je Vašington okrivio Teheran. 

Australija je također zabranila kineskoj kompaniji Huawei Technologies, najvećem svjetskom dobavljaču telekomunikacijske opreme, da koristi 5G mrežu, za što se Trampova administracija borila nagovoriti ostale saveznike da učine. 

Morison i njegova supruga svečano dočekani na Južnom travnjaku Bijele kuće. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.