SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Demokratski kandidat Beto Orourk u planu za legalizaciju marihuane uključio pomilovanje

Predstavio ideju na izletu u Kaliforniji

Beto Orourk: Prekinuti zabranu marihuane i nadomjestiti štetu zajednici. Arhiv

Avaz.ba / United Press International

20.9.2019

Demokratski kandidat za predsjednika SAD Beto Orourk (O' Rourke) jučer je objavio plan legalizacije marihuane, koji također poziva na pomilovanje za sve koji trenutno izdržavaju kazne za posjedovanje marihuane, prenosi United Press International. 

Bivši El Paso-ov kongresmen također će se zalagati za federalni porez na industriju droge i prihod usmjeravati u "Grantove za pravdu“ za one koji su ranije bili zatvoreni zbog nenasilnih kaznenih djela posjedovanja marihuane.  

- Moramo ne samo prekinuti zabranu marihuane, već i nadomjestiti štetu nanesenu zajednicama zbog hapšenja zbog posjedovanja marihuane – rekao je o Rourk.  

Orourk već dugo vodi kampanju za legalizaciju marihuane i brisanje dosjea onima koji su bili osuđeni za posjedovanje, ali je tek sada pozvao na pomilovanje.  

Drugi kandidat, američki niži senator iz Nju Džersija Kori Buker (Cory Booker) predložio je pomilovanje za više od 17.000 nenasilnih dijela posjedovanja marihuane.  

Pored korištenja predsjedničke moći za dijeljenje pomilovanja osobama koje izdržavaju kazne za posjedovanje marihuane, Orourk bi kreirao revizorski odbor koji bi razmatrao dijeljenje pomilovanja za ostale kazne povezane s marihuanom.  

U međuvremenu, „Grantovi za pravdu“ bi bili mjesečno raspoređivani onima koji su ranije bili zatvoreni u državnom ili federalnom zatvoru zbog nenasilnog djela posjedovanja marihuane.  

Korisnici bi dobivali grantove „na osnovu vremenskog perioda odsluženog u zatvoru“.   

Prijedlog također predviđa regulatornu strukturu za marihuanu poput one za alkohol, govoreći da će prodaja lonca, na primjer, biti ograničena na odrasle uz pokazivanje lične karte.  

Orourkovo zagovaranje legalizacije marihuane datira iz vremena njegovog mandata u Gradskom vijeću El Paso dvijehiljaditih godina. Godine 2011., on i tadašnja kolega iz vijeća, Sjuzi Bajrd (Susie Byrd), napisali su knjigu u kojoj se zalažu za ukidanje federalne zabrane marihuane.  

Orourk je ovaj plan otkrio u četvrtak usred izleta u Kaliforniju koji se fokusirao na krivično-pravni sistem koji je uključivao posjetu u srijedu navečer državnom zatvoru San Kventin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.