AKTUELNO

Iz Wikileaksa tvrde: Britanske vlasti Asanža drže u uslovima gorim nego za teroriste

On kaže da je Asanžu uskraćeno je pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dvije posjete mjesečno i u teškoj je izolaciji

Asanž u pritvoru nekoliko godina. Agencije

Srna

21.9.2019

Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže osnivača Wikileaksa Žulijana Asanža (Julian Assange) gori su nego za teroriste, rekla je glavni i odgovorni urednik Wikileaksa Kristin Hrafnson (Kristinn Hrafnsson). 

- Britanske vlasti drže Asanža u uslovima gorim nego za teroriste i ne daju mu da pripremi svoju odbranu i slučaj protiv izručenja SAD - rekao je Hrafnson.

On kaže da je Asanžu uskraćeno je pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dvije posjete mjesečno i u teškoj je izolaciji.

Asanž je u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu zbog kršenja uslova kaucije. Osuđen je na 50 sedmica zatvora.

Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, ostat će u zatvoru zbog čvrstog uvjerenja sudije da će "pobjeći ako ga puste".

Hrafnson je rekla da ova odluka pokazuje "pristrasno tretiranje" Asanža u okviru britanskog pravosudnog sistema.

Asanž, koji je u zatvorskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, sada će čekati ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gdje se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni.

Osnivač Wikileaksa je 2010. godine objavio niz američkih tajnih poruka i depeša koje mu je osigurao bivši američki obavještajni analitičar Čelzsi Mening (Chelsea Manning).

Vlada SAD pokrenula je krivičnu istragu protiv Wikileaksa i Asanža na osnovu nezakonitog pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom.

Asanž se krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog seksualnog napada.

U aprilu ove godine predat je britanskim vlastima, a švedsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj seksualnog napada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.