MINHEN

Počeo Oktoberfest: Stiže 6 miliona ljudi, popit će se 7 miliona litara piva

Pojedu se 122 vola na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 koljenica, krigla piva košta između 10,80 i 11,80 eura

Dž. B. / Avaz.ba

22.9.2019

Najčešći je zvuk kuckanje krigli - Avaz
Cijene oko tri posto više u odnosu na prošlu godinu - Avaz
Oktoberfest svoju tradiciju vuče još od davne 1810. godinu - Avaz
Gradonačelnik Minhena Diter Rajterzabija česmu u bačvu piva - Avaz
Posjetioci uživaju u zabavnim parkovima - Avaz
+3

U sljedeće dvije sedmice na Oktoberfest stiže skoro šest miliona ljudi iz cijeloga svijeta, a popit će se više od sedam miliona litara piva.

Hiljade Nijemaca i turista jedva su dočekale 186. izdanje Oktoberfesta. Trčali su kroz ograđeni prostor na livadi kod Minhena boreći se za što bolje pozicije u šatorima.

Čak je i otvorenje festivala specifično. Subotom tačno u 12:00 sati u šatoru Šotenamel gradonačelnik Minhena otvara prvu bačvu piva uz povik "O'zapft is!" ("Otvoreno je!") te se od tog trenutka Oktoberfest smatra otvorenim. 

Pleše se i pjeva

Prisutni svake godine znatiželjno čekaju kako bi vidjeli koliko puta gradonačelnik treba udariti čekićem dok prvo pivo poteče, a postoje čak i opklade. Najbolji rezultat sa po dva udarca imao je Ude (2005., 2008. i 2009.), a dogodilo se da je bilo potrebno i 19 udaraca (Wimmer, 1950.).

Uprkos službenim upozorenjima da se ne trči, nakon objave otvorenja festivala na engleskom, njemačkom i bavarskom dijalektu, posjetioci su jučer projurili kroz vrata kako bi osigurali svoja mjesta u šatorima.

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter (Dieter Reiter) zabio je u podne česmu u bačvu piva velikim maljem. Rajter je uoči otvorenja istaknuo važnost osiguranja mirnog i sigurnog "Wiesna", kako Bavarci zovu Oktoberfest.

- Imam dobar osjećaj - komentirao je Rajter za vrijeme obilaska.

Procjenjuje se da će Oktoberfest ove godine imati više posjetilaca od prošlogodišnjih 6,3 miliona.

- To ne treba biti rekordna godina, sve dok je "kvalitetan Wiesn" - rekao je organizator Oktoberfesta Klemens Baumgertner (Clemens Baumgaertner).

Za Oktoberfest kažu da je najveće narodno slavlje na svijetu. U 16 velikih šatora sa 120.000 sjedećih mjesta pleše se i pjeva, a najčešći je zvuk kuckanje krigli.

Milioni posjetilaca popit će skoro sedam miliona i 700 hiljada litara piva, pojesti 122 vola na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 koljenica. Veselje ne kvari ni činjenica da su cijene skoro tri posto više u odnosu na prošlu godinu. Krigla piva košta između 10,80 i 11,80 eura.

Festival se završava 6. oktobra.

Tradicija iz davne 1810. godine

Oktoberfest tradiciju vuče još od davne 1810. godine, u čast kralja Ludviga I od Bavarske, koji se tad vjenčao sa princezom Terezom fon Zazen-Hildburghauzen (Theresa von Sashen-Hildburghausen). Tradicija nije održana samo u razdoblju od 1854. do 1873. zbog velike epidemije kolere, kao ni za vrijeme dva svjetska rata, ali svih ostalih godina Oktoberfest, bez ikakve sumnje, nadmašuje bilo koji sličan pokušaj festivala piva.


Jeste li znali

Jeste li znali da za Oktoberfest minhenske pivare proizvode posebno "Wiesn" pivo s većim postotkom alkohola tako da ga sadrži od 6 do 7 posto.

Uz skoro 6 miliona litara piva, popije se i 35.000 litara vina, 20.000 boca šampanjca, 200.000 šoljica kafe i čaja te 700.000 boca vode i limunade.

Među izgubljenim stvarima prijavljene su neke bizarne stvari, poput nota kompozicije Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach), umjetnih zlatnih zubiai 13.000 starih njemačkih maraka, koje su pronađene u jednim hlačama.

Vlasti su ove godine zabranile korištenje električnih skutera, odnosno električnih romobila, zbog zabrinutosti da bi njihovi vozači mogli piti pa nakon toga voziti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.