STRAVIČNO

U Teheranu postoji „ulica bubrega“, u kojoj kao od šale možete kupiti ljudske organe

Cijene se kreću od 10.000 američkih dolara do 50.000 dolara

Ulica puna oglasa. Agencija

Z.K / News

22.9.2019

Sve više Iranaca prisiljeno je prodavati svoje organe kako bi preživjeli usljed siromaštva, koje je pojačano dugogodišnjim ekonomskim sankcijama. Otkriveno je da u Teheranu postoji ulica koja je skoro cijela oblijepljena oglasima u kojima građani nude na prodaju svoje organe, a koja je postala poznata kao „ulica bubrega“. 

Očajni prodavači na papiru ispisuju svoje brojeve telefona i krvnu grupu, nadajući se da će pacijenti iz obližnje bolnice vidjeti njihov oglas i da će postići kupoprodajni dogovor. Tako se navodi i slučaj jednog postdiplomca, koji je ponudio bubreg na prodaju kako bi zaradio novac da brine o svojoj nepokretnoj majci. On je u oglasu naveo da je potpuno zdrav i fizički i psihički.

Drugi 26-godišnji mladić na prodaju  je, osim bubrega, ponudio i svoju koštanu srž, a kao razlog je naveo siromaštvo. Cijena bubrega na tržištu je 10.000 američkih dolara, a cijena jetre kreće se između 15.000 i 50.000 dolara, dok se koštana srž prodaje za 10.000 dolara.

Kako se otkriva, cijene organa variraju i ovise o mnogo faktora, a najvažniji su starost prodavača, ali i težina zdravstvenog stanja kupca.

Jedan od posrednika u trgovini tvrdi da je vrlo lako pronaći prodavače, jer je ulica puna oglasa, a i iz bolnice cure povjerljive informacije o pacijentima kojima su organi potrebni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.