OTVORENO

Kolumbijski predsjednik uporedio Madura sa Slobodanom Miloševićem

Duke je u posljednjih nekoliko sedmica pojačao pritisak na Madura

Maduro i Milošević. Agencije

Fena

22.9.2019

Kolumbijski predsjednik uporedio je svog kolegu Nikolasa Madura (Nicolas) s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u diplomatskoj ofanzivi kako bi satjerao u ćošak venecuelanskog socijalistu, upozoravajući da bi učinio "glupu" grešku da napadne svog susjeda, koji uživa podršku Sjedinjenih Država. 

Ivan Duke (Duque) iznio je ove komentare u intervjuu za agenciju Associated Press prije putovanja u Njujork, gdje se očekuje da će pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda osuditi Madura kao nasilnog autokratu.

Duke vjeruje da Maduro nije samo odgovoran za humanitarnu katastrofu u zemlji nego da je sada i prijetnja regionalnoj stabilnosti, jer pruža sigurno utočište kolumbijskim pobunjenicima.

- Brutalnost Nikolasa Madura uporediva je sa Slobodanom Miloševićem - rekao je Duke, koji je pozvao Međunarodni krivični sud da istraži Madura zbog kršenja ljudskih prava.

Dok je Duke odbio isključiti vojni udar protiv marksističkih pobunjenika, za koje se tvrdi da se kriju preko granice, rekao je da bi svaka agresija oružanih snaga Venecuele odmah izazvala regionalni odgovor, koji bi mogao uključivati dodatne sankcije i diplomatske akcije.

- Ako namjeravaju da učine nešto tako glupo, znaju kakve će biti posljedice - rekao je Duke.

On je u posljednjih nekoliko sedmica pojačao pritisak na Madura nakon što je mala skupina disidentskih ljevičarskih pobunjenika odlučila prekinuti s historijskim mirovnim procesom u Kolumbiji i ponovo povesti borbu protiv države, tvrdeći da je vlada učinila izdaju protiv sporazuma čiji je cilj bio da prekine sukobe koji traju već pet decenija.

U UN-u se očekuje da će mladi kolumbijski vođa optužiti Madura za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti, usvojene nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., jer krije pobunjenike.

Venecuelanski predsjednik negirao je te optužbe više puta i, iako neće prisustvovati ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, njegovi izaslanici vjerovatno će podnijeti slične optužbe protiv Dukea, optužujući ga da nije postupio protiv ilegalnih oružanih grupa, koje su planirale napade na njegovu vladu iz Kolumbije.

- Kolumbijska oligarhija želi uraditi sve moguće pripreme kako bi osigurala oružanu agresiju na Venecuelu - izjavio je nedavno ministar komunikacija Horhe Rodrigez (Jorge Rodriguez).

Rastuće tenzije duž granice imaju potencijalno opasne i širokosežne geopolitičke implikacije, koje uključuju interese Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.