STAVOVI Pažljivo će razmotriti prijedlog SAD

Džonson: Vjerujem da je Teheran kriv za napade

Radit ćemo s našim američkim i evropskim prijateljima na gradnji odgovora kojim ćemo pokušati i da umanjimo tenzije u Perzijskom zaljevu

Srna
23.09.2019 08:24

Boris Džonson

Foto: AFP

Velika Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja i radit će sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim saveznicima na zajedničkom odgovoru, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson (Johnson).

SAD i Saudijska Arabija su ranije za napade izvršene 14. septembra na saudijska naftna postrojenja već okrivili Iran. Pobunjeni Huti iz Jemena preuzeli su odgovornost za napade.

- Britanija s veoma visokim stepenom vjerovatnosti za napade okrivljuje Iran. Mislimo da postoji velika vjerovatnoća da je Iran odgovoran za napade. Radit ćemo s našim američkim i evropskim prijateljima na gradnji odgovora kojim ćemo pokušati i da umanjimo tenzije u Perzijskom zaljevu - rekao je Džonson novinarima na putu ka Njujorku radi Generalne skupštine UN-a.

Prema njegovim riječima, preuzimanje odgovornosti Huta "ne može proći" zbog obima, sofisticiranosti, rasprostranjenosti napada, za šta oni nemaju kapacitete.

Na pitanje hoće li Britanija odbaciti mogućnost vojne akcije, Džonson je odgovorio da će pažljivo razmotriti prijedlog SAD da se učini više na zaštiti Saudijske Arabije.

Britanski premijer je najavio da će o postupcima Irana u regionu razgovarati s predsjednikom Hasanom Rohanijem na sastanku u UN-u te da će pokrenuti pitanje oslobođenja nekoliko osoba za dvojnim državljanstvom koji su u zatvoru u Teheranu "nelegalno i nepošteno".

Komentari

NA VRH