SVJETSKO TRŽIŠTE

Proizvođači vozila upozoravaju na mogući potresan utjecaj Brexita bez dogovora

Izlazak iz Unije nije samo problem Britanije

Automobilska industrija bi bila poljuljana Brexitom bez dogovora. Arhiv

Avaz.ba / France Press

23.9.2019

Evropska automobilska industrija je danas upozorila na katastrofalne efekte Brexita bez dogovora, dodavši da bi imao potresan utjecaj na ovu industriju u Evropi, prenosi France Press. 

U zajedničkoj izjavi čelnika iz 23 automobilske biznis organizacije širom Evrope su udružili snage da upozore kakav bi efekt ovaj brutalni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imao, s obzirom da u toj zemlji automobilski divovi kao BMW Peugeot PSA i Nissan imaju fabrike.  

- Brexit nije samo problem Britanije, svi smo mi u automobilskoj industriji zabrinuti. Čak i dalje od ove industrije – rekao je Kristijan Pežo (Christian Peugeot), čelnik francuske asocijacije automobilske industrije u saopćenju.

Ponavljajući koje su koristi jedinstvenog marketa Evropske unije, proizvođači automobila imaju lance snabdijevanja koji se križaju s engleskim kanalom, i Britanija je destinacija od oko 10 posto od ukupnog broja vozila koji se prave u Evropi.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uporno naglašava svoje obećanje da će Veliku Britaniju „izvući“ iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez dogovora s Briselom.  

- Odlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora bi pokrenuo seizmičku promjenu u uvjetima trgovine, sa milijardama eura tarifa koje prijete da će uticati na izbor i priuštivost kupcima, kako na kontinentu tako i u Velikoj Britaniji – navodi se u zajedničkom saopćenju.  

Haotični Brexit zadao bi "težak" udarac industrijskim lancima snabdijevanja koji se protežu preko međunarodnih granica. 

- Automobilskoj industriji Evropske unije i Velike Britanije potrebna je glatka trgovina, a dodatna carina i administrativno opterećenje automobilskih dijelova i vozila će joj znatno naštetiti - rekao je Bernhard Mates (Mattes), šef njemačkog udruženja automobilskih proizvođača industrije VDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.