NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA U proteklih nekoliko dana u Kairu i drugim gradovima

Protesti u Egiptu, stotine uhapšenih

Organizirani putem društvenih mreža

Avaz.ba / Reuters
23.09.2019 17:20

Protesti u Egiptu: Protivljenje korupciji

Foto: Financial Times

Egipatska policija uhapsila je u proteklih nekoliko dana najmanje 373 osobe u nastojanju da uguši proteste nezadovoljnih građana, prenosi Reuters. 

Stotine ljudi u Kairu i drugim egipatskim gradovima protestirale su u petak protiv korupcije, pozivajući predsjednika Abdel Fataha el-Sisija da podnese ostavku. Uprkos zabrani, protesti su se nastavili i u subotu u Suecu, gradu na Crvenom moru.  

- U proteklih nekoliko dana uhapšene su najmanje 373 osobe, većina starosti između 18 i 41 godine - rekao je direktor Egipatske komisije za prava i slobode Muhamed Lofti. 

Direktor Arapske grupe za ljudska prava Gamal Eid naveo je da je broj uhapšenih premašio 400. Protesti su organizirani putem društvenih mreža. Pojedini učesnici tvrde da su policajci u civilu zaustavljali ljude u centru Kaira i provjeravali sadržaj njihovih telefona i računa na društvenim mrežama. Predsjednik El-Sisi na vlast je došao 2013. godine nakon što je islamistički predsjednik Muhamed Mursi svrgnut. El-Sisi je poznat po žestokom suprotstavljanju političkim protivnicima, kako islamistima, tako i liberalima. 

Komentari

NA VRH