SKANDAL Mnogi ostali bez smještaja u hotelu

Bankrotirala najstarija svjetska turistička agencija: Više od 150 hiljada turista zarobljeno širom svijeta

Iz Britanskog civilnog zrakoplovstva navode da rade 24 sata dnevno

Avaz.ba / Kurir.rs
24.09.2019 10:19

Oko 14.700 turista vratilo se vanrednim letovima u Veliku Britaniju nakon što je najstarija svjetska turistička kompanija "Thomas Cook" objavila bankrot, a još oko 135.300 Britanaca bi trebalo da se vrati u zemlju u narednih 13 dana.

Iz Britanskog civilnog zrakoplovstva navode da rade 24 sata dnevno, u dogovoru s vladom i zrakoplovnom industrijom da bi osigurali povratak građana u zemlju.

Za danas su zakazana 74 leta, kojima će se u Veliku Britaniju vratiti 16.500 turista, koji su svoj odmor uplatili preko kompanije "Tomas Kuk". ''Daily Mail'' navodi da će čitava ta operacija koštati vladu barem 100 miliona funti.

Najstarija svjetska turistička agencija objavila je jučer ujutro bankrot poslije neuspjelih pregovora s kreditorima, ostavljajući nezbrinuto više od 600.000 turista koji su rezervirali odmore ili su već na odmoru u raznim zemljama svijeta u aranžmanu ove kompanije.

Zbog propasti ove putničke kompanije, stare 178 godina, na stotine hiljada putnika ostalo je zarobljeno na svjetskim destinacijama. Njene "kćerke-firme" u drugim zemljama traže pomoć, a hotelijeri na mnogim destinacijama su zabrinuti zbog mogućeg smanjenja broja turista.

Komentari

NA VRH