KLIMATSKE PROMJENE

Tinejdžerka poručila svjetskim čelnicima: Iznevjerili ste nas

Tunder i 15 mladih aktivista podnijeli zvaničnu žalbu ogranku UN-a za zaštitu djece

Greta Tunberg. Agencije

Fena

24.9.2019

Ukoravani što čine premalo, svjetski čelnici obećavali su jedan za drugim u Ujedinjenim narodima da će učiniti više na sprečavanju da zagrijavanje planete dostigne čak i opasnije nivoe. 

Dok su davali obećanja na samitu o klimatskoj akciji, oni su priznali da to nije dovoljno. A čak i prije njihovih govora, tinejdžerska kliomatska aktivistica Greta Tunberg (Thunberg) posramila ih je riječima: Kako se usuđujete?

- Sve je ovo pogrešno, ja ne bih trebala biti ovdje - kazala je 16-godišnja Tunberg. 

Podsjetimo, ona je prije više od godinu pokrenula protest pred švedskim parlamentom koji se pretvorio u globalne klimatske štrajkove svakog petka.

- Trebala bih se vratiti u školu s druge strane okeana. Vi, ipak, pristupate mladim ljudima nudeći im nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo vašim praznim pričama - kazala je tinejdžerka.

Kako je kazala, svijet je na početku masovnog istrebljenja, a sve o čemu političari pričaju je novac. 

- Iznevjerili ste nas - kazala je Tunberg. 

Kasnije su ona i 15 mladih aktivista podnijeli zvaničnu žalbu ogranku UN-a za zaštitu djece, navodeći da nedostatak akcije vlada krši njihova osnovna prava. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ismijavao je Tunberg na Twitteru pišući: 

- Ona izgleda kao veoma zadovoljna djevojčica koja se nada svijetloj i divnoj budućnosti. Tako lijepo za vidjeti - prenose svjetske agencije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.