SVJETSKI LIDERI

Žair Bolsonaro: Amazon nije naslijeđe čovječanstva, on pripada Brazilu

Rekao da je zabluda opisati Amazon kao pluća svijeta

Bolsonaro na Generalnoj sjednici UN-a. Washington Post

Avaz.ba / BBC

25.9.2019

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro (Jair) je naglasio da su brazilska područja amazonske prašume suverena teritorija.

Konzervatori okrivljuju Bolsonara i njegovu vladu da su zažmirili na činjenicu da poljoprivrednici i drvosječe „čiste“ zemlju u Amazonu, ubrzavši krčenje šuma.  Ali u obraćanju na Generalnoj sjednici Ujedinjenih naroda u Njujorku, stavio je prkosnu notu.  Kazao je da je "zabluda" opisati Amazon kao naslijeđe čovječanstva i reći da su njegove šume pluća svijeta. 

Brazil, koji je dom više od polovice amazonske prašume, zabilježio je značajan porast broja požara u 2019. godini, saopćila je američka svemirska agencija Nasa i drugi. 

Zaštitnici životnog okoliša kažu da je krajnje desna politika Bolsonara dovela do porasta požara ove godine i da je potaknuo stočare i drvosječe da isjeku velike površine prašume otkako je on izabran za predsjednika Brazila prošlog oktobra. U svom govoru na Generalnoj skupštini UN-a, Bolsonaro je kritizirao ono što je opisao kao senzacionalno izvještavanje u međunarodnim medijima. 

- Koristeći se i pribjegavajući tim zabludama, određene zemlje su se, umjesto da pomognu, ponašale nepošteno i sa kolonijalističkim duhom. Oni su čak doveli u pitanje ono što mi smatramo kao najsvetiju vrijednost, naš suverenitet – rekao je Bolsonaro.

Brazilski predsjednik je održao govor dan nakon jezivog govora švedske klimatske aktivistice, šesnaestogodišnje Grete Tunberg (Thunberg), koja je optužila svjetske lidere da su izdali mlade, u korist njihove „bajke o vječitom ekonomskom rastu“. Bolsonaro je branio tretman njegove vlade prema narodu, rekavši da su mnogu podržali njegovu politiku.  

Zapaljeni dio Amazona: Bolsonaro tvrdi da su mnogu izabrali kritizirati umjesto pomoći u požarima u Amazonu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.