REAKCIJE

Hilari Klinton: Tramp je izdao našu zemlju

Podržava istragu protiv njega

Hilari Klinton: Tramp je opasnost za stvari koje nas održavaju jakima. Arhiv

Avaz.ba / CNN

25.9.2019

Hilari Klinton (Hillary Clinton) je danas rekla da je predsjednik Donald Tramp (Trump) "izdao" SAD, nazivajući ga "opasnošću" nakon što je objavljen transkript njegovog poziva s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky).

"Predsjednik SAD je izdao našu zemlju. Ovo nije politička izjava, već oštra stvarnost, i moramo djelovati. On je jasna i prisutna opasnost za stvari koje nas održavaju jakima i slobodnima. Podržavam istragu protiv njega - napisala je bivša državna sekretarka na Twitteru.

Tramp je tokom telefonskog poziva 25. jula u više navrata tražio od Zelenskog da istraži bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina Hantera (Hunter), navodi se u transkriptu njihovog razgovora koji je objavila Bijela kuća. Tramp je također od ukrajinskog lidera tražio da sarađuje sa svojim njegovim advokatom Rudijem Đulijanijem (Rudy Giuliani) i američkim tužiteljem Vilijamom Barom (William Barr) na tom pitanju, otkriva transkript poziva. Demokratska predsjednička kandidatkinja za 2016. godinu pridružila se sve većem zboru demokrata koji su u utorak pozvali na presudu Trampu, rekavši da se zalaže za pomjeranju prema „impičmentu“, u intervjuu koji je objavio časopis People Magazine.  

"Posljednji Trampovi skandali oko Ukrajine, pokušavanje manipuliranja predsjednika Ukrajine na zavjeru da podriva bivšeg potpredsjednika Bajdena ili će izgubi vojnu pomoć koja mu je potrebna za odbranu protiv Trampovog prijatelja Vladimira Putina, ako to nije prijestup dovoljan da Tramp bude skinut s mjesta predsjednika, onda ne znam šta jeste – rekla je Klinton.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.