ISTRAGA

Princ Salman prvi put progovorio o ubistvu Kašogija: Ja sam odgovoran za to

Održan je i proces u Saudijskoj Arabiji, a krivim je proglašen Saud el-Hatani

Bin Salman: Progovorio prvi put o ubistvu. Agencije

Al. Ti. / Avaz.ba

26.9.2019

Princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman u dokumentarcu PBS-a priznao je da snosi odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Bilo je to prvi put da Salman javno govori o ubistvu koje je poremetilo odnose njegove zemlje s većinom država na svijetu.

- To se dogodilo pod mojim nadzorom. Sva odgovornost je moja - rekao je Salman novinaru Martinu Smitu (Smith) u dokumentarcu koji će biti prikazan 1. oktobra.

Priznanje dolazi kao nastavak priče o "odmetnutim špijunima". Kako se količina dokaza protiv njih povećavala, a u javnost su procurile i jezive audiosnimke ubistva, bilo je jasno da će neko unutar Saudijske Arabije morati "pasti" za taj zločin.

Održan je i proces u Saudijskoj Arabiji, a krivim je proglašen Saud el-Hatani (Qahtani), koji je bio nekadašnji savjetnik Salmana. Za ubistvo Kašogija optuženo je ukupno 11 osoba.

Tokom intervjua novinar Smit je nekoliko puta pitao Salmana kako je moguće da se ubistvo desilo bez njegovog znanja, na šta je saudijski princ izbjegao odgovor.

Također, upitan zašto su ubice koristile privatne avione koji pripadaju Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Salman je kazao da on ima dužnosnike i ministre kojima je posao da to prate.

Kao što je poznato, Kašogi je ubijen 2. oktobra prošle godine, kada je u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu ušao da bi pribavio sve dokumente koji su mu potrebni za vjenčanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.