SJEĆANJE

Žak Širak je bio počasni građanin Sarajeva

Bivši francuski predsjednik je umro danas

Tokom posjete Sarajevu 1998. godine, Žak Širak se sastao s rahmetli Alijom Izetbegovićem. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

26.9.2019

Bivši francuski predsjednik Žak Širak (Jacques Chirac) umro je danas u 86. godini.

Širak, koji je rođen 29. novembra 1932. godine, bio je francuski predsjednik u dva mandata, od 1995. do 2002. i od 2002. do 2007. godine.  

U februaru 2011. je bio proglašen počasnim građaninom Sarajeva. Gradski vijećnici Grada Sarajeva su ga na sjednici 1. februara 2011. izglasali sa 21 glasom za, dok je samo jedan vijećnik bio suzdržan.  

Status počasnog građanina je dobio jer je tokom dva predsjednička mandata dao izuzetan doprinos završetku rata i uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini i bio je inicijator formiranja snaga Evropske unije za brzu intervenciju, koje su odigrale značajnu ulogu u uspostavljanju mira u našoj zemlji. 

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća obrazložila je da je Širak pokazivao otvorenost i razumijevanje za probleme s kojima se BiH susreće te posebno za potrebu približavanja BiH evropskim i međunarodnim institucijama.  

Tačno šest godina od početka opsade Sarajeva, 7. aprila 1998., Širak je stigao u Sarajevo u zvaničnu posjetu. Posjeta je imala dva glavna cilja, da potakne mir i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i da podrži francuske vojnike koji su tada služili kao SFOR-ove sile u Hercegovini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.