ODLUKE

Tročanji neće biti komesar za proširenje EU

Mađarski ministar pravde na ovu poziciju ne može zbog sukoba interesa

Tročanji: Neće biti komesar za proširenje EU. Arhiv

J. A. / Avaz.ba

26.9.2019

Evropski parlament odbacio je prijedlog Ursule fon der Lejen (Von der Leyen) da Laslo Tročanji (Laszlo Trocsany) bude novi komesar za proširenje i susjedstvo zbog sukoba interesa.

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen predložila je 10. septembra nekadašnjeg mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija za komesara za susjedstvo i proširenje EU.

Trenutno ne moraju odmah nužno biti predloženi novi kandidati, a ubrzo će i pismeno biti potvrđeno da Tročanji nije podoban. Na odboru za pravna pitanja 11 članova je bilo protiv imenovanja Tročanjija, devet za, a dva su bila suzdržana.

Tročanji je odbijen pod izgovorom da nije dovoljno razjašnjen njegov potencijalni sukob interesa i odstupanja u imovinskim kartonima te je odbačena njegova nominacija.

Predsjednica Evropske komisije  Ursula fon der Lejen sada će odlučiti da li će Mađarska predložiti novog kandidata ili će kandidata tražiti u nekoj drugoj zemlji.

Pored Tročanjija, na parlamentarnom odboru danas je odbijena i rumunska kandidatkinja Rovana Plumb, a 24 kandidata dobila su zeleno svjetlo.

Jedan od potencijalnih kandidata za novog komesara za proširenje je i Slovenac Janez Lenarčič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.