AKTIVIZAM

Greta Tunberg: Odrasli koji me napadaju se vjerovatno osjećaju ugroženima

Poručila da se svijet budi i da promjene dolaze

Greta Tunberg: Aktuelna nauka nije mišljenje nego činjenica. Arhiv

Avaz.ba / Independent

26.9.2019

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg (Thunberg) je odgovorila odraslima koji su "odabrali gubiti vrijeme ismijavajući i prijeteći tinejdžerima i djeci koji promoviraju nauku". 

Ova šesnaestogodišnjakinja je održala emotivan govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u ponedjeljak, a snimak njenog govora je pregledan nekoliko miliona puta širom svijeta. Ali, njen govor je također izazvao buru kritika i podsmijeha određenih političara, uključujući i Donalda Trampa (Trump), od kojih su neki komentarisali njen izgled, način govora i autizam. 

Nakon što je na društvenoj mreži u opis svog profila dodala Trampovu izjavu o njoj, kao o „jako sretnoj djevojčici koja se raduje svijetloj i divnoj budućnosti“, Greta Tunberg je urgirala na svoje pratioce da ne troše vrijeme davajući pažnju kritikama „očajnika“ koji žele skrenuti pažnju sa klimatskih promjena. Rekla je da se oni vjerovatno osjećaju ugroženima. 

- Kao što ste možda primjetili, oni koji me ne vole su aktivniji nego ikad. Napadaju moj izgled, odjeću, ponašanje i različitost. Izlaze sa svakom mogućom laži i teorijom zavjere koja može biti izmišljena. Izgleda da će preći svaku moguću granicu da bi se skrenula pažnja sa klimatske i ekološke krize. Biti drugačiji nije bolest, i aktuelna, najbolja moguća nauka nije mišljenje nego činjenica – napisala je Greta Tunberg na Twitteru.

Dodaje da je političarima bolje da rade nešto dobro umjesto što ismijavaju omladinu koja želi promjene.

- Ali nemojte gubiti vrijeme davajući im pažnju. Svijet se budi. Promjena dolazi htjeli to oni ili ne. Vidimo se na ulicama ovog petka – zaključila je.

Greta Tunberg je postala popularna nakon što je sama održavala proteste ispred švedskog parlamenta, koji je kasnije porastao u globalne proteste omladine. Nakon što je pokrenula masovne proteste i održala govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Greta Tunberg je također nominovana za Nobelovu nagradu za mir, čiji će pobjednik biti objavljen u prvoj sedmici oktobra. Očekuje se da će Greta provesti idućih nekoliko mjeseci u obje Amerike, a do sada ima planove posjetiti Kanadu, Meksiko i Čile. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.