INTERESANTNO

Zanimljiva lista: Deset najkontroverznijih predsjednika SAD

Lideri čiji su mandati obilježeni skandalima

SAD su imale ukupno 45. predsjednika. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

27.9.2019

Sjedinjene Američke Države su od proglašenja nezavisnosti 1776. godine imale ukupno 45 predsjednika. 

Među njima je bilo mnogo kontroverznih ličnosti. Neki su bili korumpirani, neki rasistički nastrojeni, neki su se odavali porocima, a neki su, uprkos dobrim namjerama, jednostavno bili žrtve okolnosti. 

Donosimo vam listu najkontroverznijih predsjednika SAD. 

Herbert Huver

Herbert Huver: Imao jedan mandat, obilježen ekonomskom krizom. Arhiv

Herbert Huver (Hoover) je bio 31. predsjednik SAD. 

Njegov mandat je trajao od 4. maja 1929 do 4. maja 1933 godine. Huver je izabran za predsjednika neposredno prije Velike depresije, ekonomskog kraha koji je zadesio SAD u oktobru 1929. godine. Njegov mandat je obilježio nagli pad dionica na Vol Stritu, ekonomska kriza i masovna nezaposlenost širom zemlje. Huver se borio da ublaži krizu i smiri stanje unutar zemlje, smanjivao je poreze i organizirao javne projekte za kreiranje radnih mjesta. Međutim, njegova vanjska politika je još dodatno povećavala ovu krizu. Podržao je zakon o tarifama koji je pojačavao međunarodni trgovinski rat, što je loše uticalo na ekonomiju u SAD. Iako nije bio zlonamjeran, i uživao je podršku javnosti početkom mandata, može se reći da je Herbertu Huveru falilo "predsjedničke mudrosti" da izbavi SAD iz krize. 

Ronald Rejgen

Ronald Rejgen: Mandat obilježen skandalima i korupcijom. Arhiv

Ronald Rejgen (Reagan) je izabran za predsjednika 20. januara 1981. godine, a mandat mu je trajao idućih osam godina. 

Njegov mandat je obilježila korupcija, koja je vodila do nebrojanih skandala. Ukupno 138 njegovih zvaničnika su bili istraživani, optuživani ili osuđivani. Svaki od njih je imao gomilu skandala, ali vjerovatno najveći od svih je afera "Iran - Contra", koji se desio krajem 1986. godine kada se otkrilo kako je Rejgenova administracija tajno prodavala oružje Iranu, koji je u to vrijeme ratovao s Irakom, te su na taj način skupljena finansijska sredstva kako bi se podržali "kontraši", odnosno antikomunistički gerilci koji su ratovali protiv sandinističkog režima u Nikaragvi. Rejgen je tvrdio da nema veze s ovom aferom. 

Mnoge statistike navode i da je Rejgen bio uključen u kreiranje islamskih terorista. 

Tomas Džeferson

Tomas Džeferson: Robovlasnik koji je bio u vezi s jednom od robinja. Arhiv

Tomas Džeferson (Thomas Jefferson) je bio predsjednik SAD od 1801. do 1809. godine. 

Džefersona su neki voljeli a neki mrzili. Iako je bio jedan od potpisnika povelje o nezavisnosti, Džeferson je ozloglašen zato što je podržavao vlasništvo nad crnačkim robovima. I sam je imao oko 200 robova u svom domu Mantičelu. Bio je rasistički nastrojen, tokom njegovog mandata su bili zabranjeni brakovi između drugačijih rasa. Crnačka populacija nije imala apsolutno nikakva prava, a čitav jug zemlje bio je ispunjen poljima pamuka gdje su crnci držani kao robovi i radili na tim poljima. Međutim, ono što Džefersona čini bipolarnim je što je sam išao protiv svojih pravila, i bio je u vezi s tamnoputom Seli Hemings (Sally), koja je bila među robovima u njegovom domu. Sa Seli je imao šestero djece. 

Džeferson je tvrdio da je prihvatljivo da on ima robove u svom domu, jer se prema njima odnosi bolje nego ostali robovlasnici. Međutim, neki navodi tvrde da ih je često bičevao. 

Ričard Nikson

Ričard Nikson: Od omiljene ličnosti do najomraženije. Arhiv

Ričard Nikson (Richard Nixon) je bio američki predsjednik od 1969. do 1974. godine. 

Niksona su građani podržavali, vodio je državu u vrijeme rata u Vijetnamu, donosio je ispravne odluke, ali ono što je "ocrnilo" njegov mandat je bio skandal "Votergejt", nakon čega je postao omražen u javnosti. Ono što je dodatno ugrozilo sliku o njemu u javnosti bila je njegova nesigurnost, narcisoidnost i paranoičnost. 

Votergejt je jedan od najvećih političkih skandala u historiji SAD, u kojem je otkrivena i umješanost Niksona. Votergejt skandal se odnosi na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko - stambenom kompleksu "Votergejt" u Vašingtonu. Nikson je bez sudskog naloga odobrio prisluškivanje telefona vladinih zvaničnika i novinara, a 1971. godine je odobrio sigurnosnu operaciju koja je obuhvatala provale i otvaranje pošte. 

Džon Kenedi

Džon Kenedi: Upucan 1963. godine u Dalasu. Arhiv

Džon Kenedi (John Kennedy) je bio predsjednik SAD od 20. januara 1961. godine do 22. novembra 1963. godine, kada je na njega izvršen atentat. 

Ubijen je u Dalasu, u saveznoj državi Teksas, kada se u povorci kroz Dili Placu vozio u automobilu bez krova sa svojom suprugom Žakelin (Jacqueline), guvernerom Teksasa Džonom Konelijem (John Connally) i njegovom suprugom Neli (Nellie). Iz zasjede sa obližnje zgrade ga je upucao bivši američki marinac Li Harvej Osvald (Lee Harvey Oswald). Automobili su požurili u Parklend Memorijal bolnicu, gdje je Kenedi proglašen mrtvim pola sata nakon pucnjave. 

Voren Harding

Voren Harding: Zalagao se za prava žena. Arhiv

Voren Harding (Warren) je bio predsjednik od 4. marta 1921. godine do svoje smrti  2. avgusta 1923. godine. 

Harding je podržavao odobrenje alkohola i zalagao se za prava žena. Puno je truda ulagao u prava žena na glasanje. 

Korupcija i pohlepa njegove administracije je načinila štetu njegovom predsjedničkom mandatu, a Tipot Doum skandal je ono što je dovelo do opšteg haosa u njegovom predsjedništvu. Taj skandal se odnosi na Hardingovu administraciju koja je primila 100 hiljada dolara mita iz provatnih kompanija u zamjenu za pravo na korištenje rezervoara pomorskog ulja iz Tipot Douma u saveznoj državi Vajoming. 

Harding je bio kockar i volio je poker. Jednom prilikom je izgubio sav novac na pokeru. 

Umro je 2. avgusta u San Francisku, od srčanog udara. 

Donald Tramp

Donald Tramp: Bio tajkun za nekretnine i TV ličnost. Arhiv

Donald Tramp (Trump) je na mjesto predsjednika stigao u januaru 2017. godine. 

Prije nego što je postao predsjednik, bio je tajkun iz oblasti nekretnina i ličnost iz rijaliti TV emisija. Njegov mandat obilježavaju mnoge kontroverze, plan građenja zida na granici s Meksikom kako bi zabranio ulazak migranata u SAD, konstantne nesuglasice s demokratima, trgovinski rat s Kinom, i još mnogi skandali. Nedavno je i pokrenuta istraga protiv njega, zbog navoda o manipuliranju ukrajinskim predsjednikom, koja bi mogla rezultirati "impičmentom". Svakodnevno se pojavljuju novi skandali vezani za Trampa, njegove bahate izjave ili objave na društvenoj mreži Twitter. 

Lajndon Džonson

Lajndon Džonson: Sumnjalo se na njegovu umiješanost u atentat na Džona Kenedija. Arhiv

Lajndon Džonson je bio američki predsjednik od 1963. do 1969. godine. 

Samim tim što je na mjesto predsjednika došao nakon što je izvršen atentat na Džona Kenedija, pojavile su se mnoge sumnje i teorije da je bio umješan u njegovu smrt. A svakako je imao motiv, jer je Kenedi razmišljao o provođenju istrage vezane za Džonsonovu umiješanost u skandale i slučajeve korupcije tokom Kenedijevog mandata. Ta istraga je mogla dovesti do završetka Džonsonove političke karijere. 

Džejms Bjukenen

Džejms Bjukenen: Prvi američki predsjednik koji je bio homoseksualac. Arhiv

Džejms Bjukenen (Buchanan) je bio predsjednik od 1857. do 1861. godine. 

Zalagao se za robovlasništvo. Tokom njegovog mandata je dolazilo do velikih skandala vezanih za crnačke robove na jugu države. 

Ono što je obilježilo ne samo njegovu predsjedničku karijeru, nego i njegov život, bila je ljubavna veza sa senatorom Alabame Vilijamom Rufusom Kingom (William). Njih dvojica su živjeli zajedno 23 godine. Bjukenen je vjerovatno prvi predsjednik SAD koji je bio homoseksualac. 

Džordž Buš

Džordž Buš: Ozloglašen zbog konzumiranja alkohola, droge i seksualnih napastvovanja. Arhiv

Džordž Buš (George W. Bush) je bio predsjednik od 2001. do 2009. godine. Njegova dva mandata mnogi smatraju najlošijim mandatima u historiji SAD. 

Bio je ozloglašen zbog prekomjernog konzumiranja alkohola i lakih droga. Nekoliko žena ga je optužilo za seksualno napastvovanje. Najpotresniji slučaj bio je sa Margi Šodinger (Margie Schoedinger), koja je, godinu nakon što ga je optužila, izvršila samoubistvo. Rasizam i seksizam su samo neke od stvari za koje je Buš bio optuživan. Njegova vlada je bila jedna od najkorumpiranijih, nemoralnijih i skandaloznijih u historiji SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.