KRIMINAL

El Čapo ostavio testament: Šokantan zahtjev obradovao meksičkog predsjednika

Dankan Vud, direktor meksičkog instituta "Wilson Centre", vjeruje da je to uzaludan gest

El Čapo. Agencije

I. K. / Avaz.ba

29.9.2019

Porota je meksičkog narkobosa El Čapa (Joaquin El Chapo Gusman) u februaru proglasila krivim za trgovinu kokainom, heroinom i marihuanom dok je bio šef meksičkog kartela Sinaloa.

Ranije ovog mjeseca on je napisao pismo predsjedniku Meksika Andresu Manuelu Lopezu Obradoru i zatražio da se njegovo bogatstvo, koje se procjenjuje na 12 milijardi dolara, podijeli autohtonim zajednicama zemlje kada on umre.  

Zahtjev je, prenose svjetski mediji, podnesen u avgustu tokom razgovora između El Čapa i njegove majke, sestre i kćerke.

Dankan Vud (Duncan Wood), direktor meksičkog instituta "Wilson Centre", vjeruje da je to uzaludan gest.

- Mnoga bogatstva vođa organiziranog kriminala u Meksiku su tako dobro skrivena da ih je veoma teško pronaći - ističe on. 


 

- Da je El Čapo otkrio gdje se nalazi njegovo bogatstvo, ne mislim da bi on odabrao kome će ga dati. Mislim da bi bilo dobro da vlada SAD oduzme tu imovinu i da je iskoristi za otklanjanje štete u SAD - poručio je američki stručnjak.

S druge strane, meksički predsjednik je osnovao institut „Robin Hud“ kako bi Meksikancima vratio imovinu koju su zaradili mafijaši jer vjeruje da je to dobra ideja.

- Svidjela mi se namjera, ali mislim da će proći mnogo vremena prije nego što Čapo pokloni svoju imovinu. Riječ je o čovjeku koji se ponosi svojom zaostavštinom, na ono što je postigao u svom životu. Mislim i da je posvećen svojoj ženi i djeci i da se želi uvjeriti da su oni zbrinuti - ističe Vud.

Inače, Čapo se trenutno nalazi u kaznenopopravnom zavodu SAD u Koloradu, gdje će provesti ostatak svog života u samici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.