REAKCIJE

Rodrigez: SAD su uvrijedile dostojanstvo Kube i njenih građana

Ovo je potez koji nema bilo kakav praktičan efekat, poručio je ministar vanjskih poslova

Bruno Rodrigez. AFP

I. K. / Avaz.ba

29.9.2019

Kuba je osudila administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog njene "bahatosti i truleži", osuđujući njenu odluku da ne dozvoli putovanje u SAD bivšem kubanskom predsjedniku Raulu Kastru (Castro). 

Ovo je potez koji nema bilo kakav praktičan efekat i ima za cilj uvredu dostojanstva Kube i osjećanja našeg naroda - izjavio je ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigez (Rodriguez) na skupu svjetskih lidera u Ujedinjenim narodima. 

Kako je kazao, to je mrvica koja privlači glasove kubansko-američke krajnje desnice. 


Obraćanje na Generalnoj skupštini UN-a. AFP

Podsjetimo, SAD su prije nekoliko dana uvele sankcije Raulu Kastru i njegovoj djeci, kao novi pritisak na Kubu zbog podrške predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru (Nicolas).

- Kao prvi sekretar Oružanih snaga Kube, Kastro je odgovoran za podršku te zemlje režimu bivšeg venecuelanskog predsjednika Madura kroz nasilje, zastrašivanje i represiju - poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

On tvrdi da su kubanske sigurnosne snage, u dogovoru s Madurovom vojskom i obavještajnom službom, bile umiješane u gruba kršenja i zloupotrebu ljudskih prava, uključujući torturu, prenose svjetske agencije.

Podsjetimo, Kastro se povukao sa mjesta šefa države, ali je i dalje na čelu vladajuće Komunističke partije Kube.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.