GLOBUS

Princ Salman: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do kraha svjetske ekonomije

Samo će luđak napasti pet posto svjetske zalihe

Mohamed bin Salman. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

30.9.2019

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svjetske ekonomije", ocijenio je princ Mohamed bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Američkim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

- Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima - rekao je prijestolonasljednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS.

On je naveo kako će se snabdijevanje naftom poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, upozorivši kako će posljedice osjetiti cijeli svijet. 

- Ovo područje osigurava 30 posto svjetskog snabdijevanja energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko četiri posto svjetskog BDP-a. Zamislite da toga nestane . To bi bio potpuni krah svjetske privrede, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja- rekao je Salman. 

On je ocijenio apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu, navodeći kako to nije strateški cilj. 

- Samo će luđak napasti pet posto svjetske zalihe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili - istakao je princ.

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubistvo novinara koji je kritizirao režim Džemala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018.

Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu - rekao je Salman, dodavši da ako zločin nad saudijskim državljaninom počine dužnosnici koji rade za saudijsku vladu, on kao čelnik moram preuzeti odgovornost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.