ISTANBUL

Erdoan: Kašogijeve ubice uživaju na slobodi

Turska će nastaviti tragati za istinom

Erdoan: Neki od ubica izbjegavaju pravdu. Arhiv

Avaz.ba

30.9.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) insistirao je danas da će Turska nastaviti tragati za istinom o ubistvu novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine, rekavši da djeluje kao da neki od ubica izbjegavaju pravdu. 

Godinu nakon što su Kašogija ubili saudijski agenti poslani iz Rijada, Erdoan je rekao da Turska i dalje želi znati gdje se nalazi njegovo tijelo i ko je odobrio ubistvo, sugeriravši da su ga izveli agenti "države sjene" u Saudijskoj Arabiji.  Vladar Saudijske Arabije, princ Muhamed bin Selman rekao je u intervjuu za američku televiziju CBS da on nema apsolutno nikakve veze s naručivanjem Kašogijevog ubistva. Iako je u tajnom postupku 11 Saudijaca osumnjičen, samo je nekoliko saslušanja održano. Izvještaj Ujedinjenih naroda pozvao je da princ Muhamed i drugi visoki saudijski zvaničnici budu istraženi. Centralna obavještajna agencija (CIA) i pojedine zapadne vlade rekli su da vjeruju da je princ naredio akciju, a tu tvrdnju su saudijski zvaničnici više puta demantirali. Kašogi, saudijski novinar i kolumnista "Washington Posta", bio je istaknuti kritičar politike prestolonasljednika. Posljednji put je viđen kad je 2. oktobra ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu, gdje je trebao dobiti dokumente prije svog vjenčanja. Njegovo tijelo je iskomadano i uklonjeno iz zgrade, a još nije pronađeno. 

U članku za "Washington Post" Erdoan je rekao da je činjenica da su ubice putovale s diplomatskim pasošima i „pretvorile diplomatsku zgradu u mjesto zločina“ nečuvena i opasna.  

- Možda je opasnija nekažnjivost zbog koje neki od ubica, izgleda, uživaju u Kraljevstvu - napisao je, dodavši da u sudskom postupku nedostaje transparentnost.

Erdoan je rekao da će Turska i dalje gledati Saudijsku Arabiju kao prijatelja i saveznika, ali to ne znači da će Ankara šutjeti.  

- Petnaestočlani odjel za atentat koji je ubio Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i isjekao njegovo tijelo na komade, služio je interesima države u sjeni unutar vlade Kraljevstva - rekao je Erdoan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.