AUSTRIJA

Opala podrška ekstremnoj desnici, Kurz na rubu nove pobjede

Stranka zelenih je drugi najveći pobjednik na izborima u nedjelju

Sebastijan Kurz. AFP

Fena

30.9.2019

Podrška za austrijsku Slobodarsku stranku (FPÖ) smanjila se za više od trećinu glasova, a birači su kaznili ovu ekstremno desničarsku stranku na općim izborima zbog korupcijskog skandala koji je oborio vladu ranije ove godine. 

Izgleda da će nekadašnji kancelar, 33-godišnji Sebastijan Kurz (Sebastian Kurz), vratiti poziciju najmlađeg lidera na svijetu nakon što je njegova konzervativna Narodna stranka (ÖVP) osigurala 37,1 posto glasova - najveći uspjeh ove stranke od 2002. godine.

Stranka zelenih je drugi najveći pobjednik na izborima u nedjelju, postigavši najbolje rezultate na izborima sa 14 posto dobivenih glasova. Stranka lijevog centra Socijaldemokratska partija (SPÖ) izgubila je veliki broj glasova i došla na historijski minimum od 21,7 posto glasova, piše "Guardian".

Špekulacije o koalicijama

FPÖ, čiji je nekadašnji čelnik Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) u maju podnio ostavku zbog videosnimka u kojem tadašnji vicekancelar nudi finansijski vrijedne javne ugovore u zamjenu za političku podršku ženi za koju je on smatrao da je nećakinja ruskog oligarha, ostvarila je treće mjesto sa 16,1 posto glasova, što je pad od skoro 10 posto.

Od juna, Austriju vodi tehnička vlada, na čelu s ustavnom pravnicom Brigitom Birlajn (Brigitte Bierlein), nakon što je Kurz postao prvi kancelar u modernoj historiji te zemlje da mu se izglasa nepovjerenje.

No, rezultati izbora u nedjelju pokazuju da je Kurz, koji je postao ministar vanjskih poslova kad je imao 27 godina i koji je redizajnirao imidž ÖVP-a otkako je preuzeo liderstvo u stranci, izašao netaknut iz onoga što je sada poznato kao "skandal na Ibizi".

Stranka zelenih, koja 2017. nije uspjela dobiti ni 4 posto glasova potrebnih da prijeđe prag, što je prvi put da se tako nešto desi ovoj stranci od 1983., dobila je dodatna 10,2 procentna poena, što je dovoljno da ponovo uđe u parlament.

Ovo je potaklo špekulacije da bi ih Kurz mogao pozvati da formiraju vladu, možda u trosmjernom savezu sa probiznis, liberalnom strankom NEOS, koja je dobila 7,8 posto podrške na izborima. 


Agresivniji stil

Dok su pristalice Zelenih slavile rezultat, koaliciju s ÖVP-om podržava samo trećina njihovih članova.

Sa Štraheom, koji je smijenjen s dužnosti, i FPÖ-om pod novim vodstvom, ponovni savez između konzervativaca i krajnje desnice smatra se najvjerovatnijim ishodom - do nedjelje navečer, kad je stranka imalo znatno manje podrške nego što se očekivalo. Na austrijskoj televiziji njegov generalni sekretar Harald Vilimski (Vilimsky) rekao je da FPÖ "nema mandat" za ulazak u još jednu koaliciju s Kurzom.

Stranka koju predvode tvrdolinijaški bivši ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl (Kickl) i predsjednički kandidat 2016. Norbert Hofer, otvoreno pozivaju da ponovo sarađuju s ÖVP-om. Videosnimak njihove kampanje pokazuje kako Hofer prilagođava portret 33-godišnjeg bivšeg kancelara na zidu kako bi ga ispravio da se ne naginje previše ulijevo.

Za Kurza bi obnovljeni pakt s reorganiziranom krajnjom desnicom vjerovatno pomjerio ravnotežu snaga u njegovu korist. Prije izbora u nedjelju, činilo se da je već isključio mogućnost dodjele funkcije Kiklu.

Kurz, također, zna da agresivniji stil desničarskog populiste lakše može obuzdati ako ih drži blizu, a ne da ih gura prema opoziciji. 

Uprkos tome, širom zemlje postoji snažno protivljenje savezništvu ÖVP-FPÖ, kao i u Kurzovoj stranci. Tokom godinu i po, koliko je FPÖ učestvovao u austrijskoj vladi, uspio je da izazove veliki broj manjih i većih skandala, piše "Guardian". 

Ovako je glasao Beč

Objavljeni su sljedeći rezultati za Beč:

- ÖVP – Austrijska narodna stranka: 140.880 glasova (24,07 posto)

- SPÖ – Socijaldemokratska partija u Austriji: 168.868 glasova (28,85 posto)

- FPÖ – Slobodarska stranka Austrije (FPÖ): 83.350 glasova (14,24 posto)

- NEOS – NEOS Nova Austrija: 51.009 glasova (8,71 posto)

- SADA (Jetzt) – Lista Pilz: 18.576 glasova (3,17 posto)

- ZELENI (Grüne) – Zelena alternativa: 111.306 glasova (19,02 posto)

- Alternativne liste, KPÖ Plus, Ljevica i Nezavisni: 4.680 glasova (0,80 posto)

- Promjena (Wandl) – Odlazak na zajedničko dobro sutra uz dobar posao, pristupačno stanovanje i radikalnu klimatsku politiku. Ima mnogo toga za pobjedu: 3.016 glasova (0,52 posto)

- BPÖ – Stranka piva Austrija: 3.651 glas (0,62 posto)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.