PARIZ

Svjetski lideri se oprostili od Žaka Širaka

Bit će ukopan pored kćerke Lorens

Širak će biti ukopan na groblju Montparnas. Printscreen

Avaz.ba / Daily Mail

30.9.2019

Svjetski lideri i francuska elita danas su se na ceremoniji u crkvi "Saint Suplice" oprostili od bivšeg francuskog predsjednika Žaka Širaka (Jacques Chirac).

On je, podsjetimo, umro u četvrtak u 86. godini života

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) stajao je tokom vojne počasti u Parizu iznad zastavom prekrivenog lijesa bivšeg predsjednika. Makron je predsjedavao komemoracijom u blizini mjesta Napoleonove grobnice, dok je vojni ansambl svirao "Marseljezu" prije nego što je lijes odvezen kroz Pariz prema spomen-obilježju, prenosi "Daily Mail". 

Bivši i sadašnji svjetski lideri, uključujući Vladimira Putina, Bila Klintona (Bill Clinton) i Nikoli Sarkozija (Nicolas Sarkozy), bili su među ožalošćenima u crkvi "Saint Sulpice", zajedno sa Širakovom kćerkom Klod (Claude) i njenom porodicom. Na dan žalosti, u školama i javnim zgradama širom Francuske održana je minuta šutnje u znak sjećanja na Širaka, koji je bio predsjednik od 1995. do 2007. godine. 

Širak će poslije na privatnoj porodičnoj ceremoniji biti sahranjen na groblju Montparnas na jugu Pariza, pored svoje kćerke Lorens (Laurence) ,koja je 2016. godine  umrla u 58. godini. 

Širakova udovica Bernardet (Bernadette), koja je s njim bila u braku 63 godine, prisustvovala je ranije privatnoj službi, ali nije komemoraciji. Njegovi neposredni nasljednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland (Francois Hollande) prisustvovali su glavnoj ceremoniji, kao i holivudska glumica Salma Hajek (Hayek), koja je Širaka 2009. godine pozvala na svoje vjenčanje.  

Ostali svjetski lideri koji su prisustvovali ceremoniji bili su ruski predsjednik Vladimir Putin, katarski emir, šeik Tamim bin Hamad el-Tani, kao i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker). Putin je sa Širakom sarađivao i bili su posebno ujedinjeni u protivljenju invaziji na Irak. Širak je bio jedan od političara s najdužom karijerom u Evropi. Bio je predsjednik Francuske maksimalnih 12 godina, odnosno u tri mandata. Anketa u francuskom časopisu "Le Journal du Dimanche" pokazala je da su Francuzi Širaka smatrali najboljim predsjednikom modernog doba. Njegovim najvećim postignućem smatralo se suprotstavljanje američkoj invaziji na Irak iz 2003. godine. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, također, prisustvuje komemoraciji

Svjetski lideri na komemoraciji Žaku Širaku. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.