UKRAJINA

Zelenski neće objaviti transkript Trampovog poziva

Neće postupati po nalogu drugih država

Zelenski: Ukrajina je nezavisna država, neće postupati po komandama drugih. Arhiva

A. P. / Avaz.ba

30.9.2019

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je danas da Kijev vjerovatno neće objaviti svoju verziju transkripta telefonskog poziva od 25. jula s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), koji je u centru istrage o imperijatu u Vašingtonu. 

Bijela kuća objavila  je prošle sedmice sažetak poziva, u kojem Tramp traži od Zelenskog da istraži jednog od svojih glavnih rivala na izborima 2020. godine, bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidden) i njegovog sina Hantera (Hunter), koji su sjeli u upravu ukrajinske plinske kompanije. Demokrati kažu da poziv dokazuje da je Tramp nepropisno tražio pomoć stranog lidera u pokušaju da podriva svog političkog protivnika. Tramp ove optužbe naziva lovom na vještice. Zelenski je danas novinarima na jednom vojnom poligonu u blizini Kijeva rekao da smatra da bi bilo pogrešno dijeliti ukrajinski sažetak ili transkript razgovora. 

- Prije predsjedništva, nikada nisam bio diplomat, ali mislim da sam u životu imao mnogo takvih razgovora i da ću ih imati još mnogo više. Postoje određene nijanse i stvari za koje mislim da bi bilo pogrešno objavljivati - rekao je Zelenski.

Na pitanje hoće li Kijev, na Trampov zahtjev, otvoriti istragu o tvrdnjama protiv Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, Zelenski je rekao da Kijev neće postupati isključivo po nalogu drugih država.

 - Ne može nam se komandovati da radimo bilo šta. Mi smo nezavisna država. Otvoreni smo i spremni za istraživanje, ali to nema nikakve veze sa mnom. Naše nezavisne agencije za provođenje zakona spremne su  istražiti svaki slučaj u kojem je zakon prekršen – rekao je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.